2024. április 18. - Andrea, Ilma

A gyermekszállítás és a KRESZ-módosítás

Külön jelzést kell használniuk és biztonsági övvel kell rendelkezniük a jövőben a gyermekeket szállító járműveknek - mondta Puch László, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium államtitkára hétfőn az Országgyűlésben egy azonnali kérdésre vál
2008. december 1. hétfő 19:00 - Hírextra
Molnár Gyula (MSZP) azt kérdezte, van-e arra lehetőség, hogy a gyermekszállítás speciális szabályait kialakítsák? A kormány tervezi-e a jobbkezes utcák biztonságának felülvizsgálatát, a KRESZ-szabályok módosítását - tudakolta. Megjegyezte: lehet, hogy el kellene menni odáig, hogy az egyenrangú útkereszteződésekben, minden irányba stoptáblát tegyenek.

A szocialista képviselő (a XI. kerület polgármestere) kitért arra, hogy a kerületében múlt szerdán egy gyermekeket szállító kisbusz karambolozott egy személyautóval, a balesetet a jobbkézszabály figyelmen kívül hagyása okozta. Hozzátette: a balesetben hatan megsérültek, közülük ketten súlyosan. Mint mondta, az önkormányzat megvizsgálja a jobbkézszabályos utcák átalakításának lehetőségét, hogy biztosítsák a jobb beláthatóságot.

Puch László államtitkár válaszában közölte: az új KRESZ-szabályok 2009. szeptember 1-től lépnek hatályba. Kiemelte, hogy a jövőben megkülönböztető jelzést kell feltüntetni a gyermekeket szállító járműveken, például iskolabusz felirattal. Emellett biztonsági övekkel kell felszerelni ezeket a járműveket, és a 135 centiméternél alacsonyabb gyerekeket gyermekbiztonsági rendszerekbe kell helyezni.

Az államtitkár azt mondta, hogy álló utas szállítására nem lesz lehetőség gyermekek szállításakor. Puch László úgy vélte, érdemes felülvizsgálni a jobbkezes utcákat is.Balogh József (Fidesz) és Simicskó István (KDNP) szerint újból el kellene indítani a 2005-2006-ban működött tanyavédelmi programot. Balogh József ismertetése szerint az elmúlt évtizedekben a tanyák világát megzavarták a tanyákat fosztogató társaságok, ezért indult el 2002-ben a program. Hozzátette: a program 4200 tanyára terjedt ki 24 órás tanyavédelmi szolgálatot biztosítva, de 2005-2006-ban pénzügyi megszorítások miatt megszüntették.

Simicskó István szerint nem arra van szükség, hogy a parlament környékén álljon több száz rendőr, amikor vidéken az emberek félnek.Juhász Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára azt mondta, hogy komplex programot dolgoznak ki a közbiztonság javítására a tanyákon. Kifejtette: fejlesztik a körzeti megbízotti hálózatot, megerősítik a csapaterőbe szervezett rendőri állományt, azaz a készenléti rendőrség keretein belül újabb bevetési főosztályt állítanak fel.

Elmondta, a miskolci rendészeti szakközépiskola a jövő év tavaszán elkezdi a fegyveres biztonsági őrök képzését a hátrányos helyzetű településen élők számára.

Nógrádi László (KDNP) a Lenti kistérség által fenntartott családsegítő és gyermekjóléti szolgálat kapcsán azt mondta, hogy amikor embereknek kell szolgáltatást nyújtani, akkor a településszámot veszik figyelembe a szükséges számú szakember meghatározásához. Amikor települések ellátásáról van szó, például a rendőrség, a tűzoltóság esetében, a településszámot veszik figyelembe. Megjegyezte, a Lenti kistérség szolgálata 51 településen látja el feladatait, de csak 23 ezer fő tartozik ahhoz. Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára válaszában elmondta, hogy a napokban kezdte meg munkáját egy olyan szakértői csoport, amely a szabályozást és a létszámproblémákat tekinti át. Közölte, hogy a létszámkövetelményeket megpróbálják rugalmasabban meghatározni, és a munkával még karácsonyig szeretnének végezni.
Csapody Miklós (MDF) az euróbevezetés eltérő megítéléséről beszélt. Úgy vélte, sokan tartanak attól, hogy az átváltási árfolyam káros lesz, az jelentős áremelkedést generál.Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára reagálásában azt mondta, egy olyan kis, nyitott gazdaságú ország számára, mint Magyarország, az euró bevezetése sokkal több előnnyel jár, mint a hátránnyal.

Gedei József (MSZP) azt vetette a fideszes vezetésű jászberényi önkormányzat szemére, hogy nem támogatja a négymilliárd forintos, a településen tervezett beszállítói tudásközpont megvalósítását.
Varju László, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára válaszában azt mondta, a jelenlegi világgazdasági helyzetben törekedni kell a kompromisszumokra, hogy olyan versenyképes gazdasági környezetet teremtsenek, amely idevonzza a befektetőket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását