2024. március 28. - Gedeon, Johanna

MSZP: 15 éve mást mondott a Fidesz

Az MSZP oktatási munkacsoportjának vezetője Orbán Viktor és Mádl Ferenc kilencvenes években tett kijelentéseivel támasztotta alá csütörtöki sajtótájékoztatóján azt a véleményét, hogy "pálfordulások" történtek a jobboldalon tandíj ügyében.
2008. január 31. csütörtök 13:18 - Hírextra
Tatai-Tóth András azt mondta, hogy Mádl Ferenc oktatási miniszterként 1993-ban a tandíj kapcsán tett egyik nyilatkozatában a tandíjjal kapcsolatban minden olyan érv szerepel, amit az MSZP jelenleg fontosnak tart. Ezek közé tartozik, hogy a hallgatóknak hozzá kell járulniuk képzésükhöz, a tandíj ösztönzi a diákokat a jobb teljesítményre, és az általános ingyenesség nem szolgálja a szociálisan hátrányos helyzetűek ügyét.

Az Országgyűlés oktatási bizottságának szocialista tagja kitért Orbán Viktor 1992-ben és 1995-ben tett kijelentéseire is. Közölte: a Fidesz elnöke 1992-ben a következő évi költségvetés vitájakor kifogásolta a tandíj bevezetésének módját, ám hitet tett annak szükségessége mellett. Tatai-Tóth András hozzátette: a Fidesz 1994-es választási programjában is szerepelt a tandíj szükségessége.
Orbán Viktor a 1995 áprilisában az ELTE BTK-n tartott nyilvános előadásában szintén elengedhetetlennek tartotta a tandíjat, a bevezetés körülményeinek tisztázása mellett - jelentette ki Tatai-Tóth András.

A szocialista politikus a "pálfordulást" 1995-re, a hallgatók által szervezett őszi tandíjtüntetések utánra tette. Szerinte ez volt az a pont, amikor a Fidesz elnöke felelős, az ország, a fiatalság jövőjéért aggódó politikusból haszonszerzővé vált.

A kormánypárti képviselő a sajtótájékoztatón ábrákat mutatott be arról, hogy a Fidesz-kormány idején megduplázódott a költségtérítéses hallgatók aránya a felsőoktatásban. Hozzátette: hazugság, hogy a Fidesz-kormány ingyenessé tette volna a felsőoktatást.

Tatai-Tóth András szerint a három népszavazásra feltett kérdés közös jellemzője, hogy mindegyik a politikai haszonszerzést szolgálja. Közjogi következménye elenyésző, bármilyen válasz születik - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását