2023. február 6. - Dorottya, Dóra

Minket is érinteni fog az éghajlatváltozás

Az Európai Parlament mai, brüsszeli plenáris ülésén vitatta meg a Balin tartott ENSZ éghajlatváltozási konferencia eredményeit az Európai Tanács és Bizottság képviselőivel.
2008. január 31. csütörtök 06:40 - Hírextra
Tabajdi Csaba, az Európai Parlament éghajlatváltozással foglalkozó ideiglenes bizottságának főtagja, üdvözölte a klímavédelmi csúcson elért kompromisszumot és az EP klímabizottságának ezzel kapcsolatos határozatát.

A szocialista képviselő kiemelte, hogy a bali konszenzus politikai sikerként értékelendő, annak ellenére, hogy a résztvevőknek nem sikerült megegyezniük a 2012 utáni üvegházhatású gázkibocsátás csökkentésének mértékéről. Azonban megállapodtak egy új éghajlatváltozási egyezmény tárgyalási mandátumáról, amely 2012 után váltja majd fel az akkor lejáró Kiotói Jegyzőkönyvet. Egyben először kötelezték el magukat a fejlődő országok és az Egyesült Államok is a klímaváltozás hatásainak mérséklésére.

Tabajdi Csaba elmondta, hogy Magyarország az EU tagállamokkal egyező véleményt képvisel. Az Európai Tanács 2007 márciusában arról határozott, hogy 2020-ig 20%-kal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest. Ezen ambíciózus cél megvalósítására érdekében készítette el az Európai Bizottság klímavédelmi és megújuló energia energiaforrás csomag tervezetét, példát mutatva ezzel a többi iparosodott országnak. A javaslat kötelező célokat határoz meg az uniós tagállamok számára az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére és a megújuló üzemanyagok, különös tekintettel a bioüzemanyagok használatának növelésére.

Tabajdi Csaba felhívta a figyelmet, hogy a klímaváltozás már ma Magyarországon is egy valós probléma, hiszen a Duna-Tisza közén elsivatagosodás fenyeget. A Homokhátság környezeti, társadalmi erózióját meg kell állítani, mert ennek következményeként közel 800 000 ember megélhetése kerül egyre nagyobb veszélybe.

Tabajdi reméli, hogy jelentése a fenntartható mezőgazdaságról és a biogázról, amelyet tegnap fogadott el az Európai Parlament mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottsága, szintén hozzájárul majd az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez.
Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását