2020. április 4. - Izidor

Elhunyt Pethes professzor

Életének 82. évében elhunyt Pethes György professzor, az Állatorvos-tudományi Egyetem Élettani tanszékének nyugalmazott tanszékvezető tanára. A professzor a Pro discipulis érem és a Herman Ottó Emlékérem tulajdonosa.
2008. január 31. csütörtök 07:22 - Hírextra

Az Országos Atomenergia Hivatal szaktanácsadóját, az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia rendes tagját, volt alelnökét, a Budapest-Duna Rotary klub alapító tagját, több nemzetközi és hazai tudományos szervezet tisztségviselőjét csütörtökön érte a halál - közölte a család az MTI-vel.

Pethes György 1926-ban született Budapesten. 1948-tól az Állatorvos-tudományi Egyetem élettani és biokémiai tanszékének munkatársa, majd 1991-ig tanszékvezető egyetemi tanára.

1991 és 1995 között Pethes professzor az Országos Atomenergia Bizottság Műszaki- Tudományos Tanácsának a titkára, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség alelnöke.

A professzor 1995 és 1999 között a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány tudományos igazgatója volt, 2000-től pedig az Országos Atomenergia Hivatal szaktanácsadója.

1992-ben választotta a salzburgi Európai tudományos és Művészeti Akadémia rendes tagjává, 1999-ben pedig alelnökévé.

Kutatási területe a veseműködés szabályozása, a radiobiológia, ezen belül a pajzsmirigy működése, valamint az újszülött és fiatal állatok élettana.

Pethes György 1960-ben szerzett kandidátusi fokozatot. 220 tudományos közlemény, 2 könyvrészlet és 4 jegyzet szerzője, 7 találmány társtulajdonosa.

Oktatói-kutatói és nemzetközi szervezetekben betöltött tudományszervezői tevékenységét számos kitüntetéssel ismerték el, így a Köztársasági Elnök Érdemérme kitüntetéssel, a Magyar Köztársaság Tisztikeresztjével.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását