2024. április 19. - Emma

Rendőrség, tűzoltóság: kormányzati beavatkozás?

A BRFK 1.300 fős, súlyos létszámhiányának enyhítésére, csakúgy, mint a fővárosi tűzoltóság elavult járműveinek, köztük a 30 éves magasból mentők cseréjéhez sürgős kormányzati beavatkozásra volna szükség - jelentette ki Danielisz Béla.
2008. január 31. csütörtök 07:18 - Hírextra

A Fővárosi Közgyűlés Városrendészeti Bizottságának elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a testület szerdai ülésén meglepődéssel értesültek Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitánytól arról, hogy az 1996-os időkhöz hasonló méretű a létszámhiány a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK).

A különböző tanintézetekből nyáron kikerülőkkel felére csökkenhet a létszámhiány. Átmenetileg megoldást jelenthetne, ha vidékről vezényelnének rendőröket a fővárosba - jegyezte meg az elnök.
Hozzátette, hogy ismeretei szerint három-négyszáz fős létszámfelesleg alakult ki a nyugati megyékben a határőrségnek a rendőrségbe történt beolvadásával. Elgondolkodtatónak tartotta, hogy a budapesti határőrök a főváros helyett inkább vidéki szolgálatot választottak.

A szocialista politikus tájékoztatása szerint a bizottság támogatta azt a városvezetői előterjesztést, hogy kezdeményezzék a kormányzatnál a tűzoltólaktanyák és a tűzoltójárművek fenntartási normatíváinak emelését. Nem szerencsés dolog ugyanis, hogy egy állami feladatot évek óta mintegy 700 millió forinttal kell kiegészítenie a fővárosnak.

A bizottság szorgalmazza azt is, hogy a biztosítók a jelenlegi 1,5 százalék helyett évente 0,5 százalékkal több pénzzel támogassák a tűzoltóság műszaki fejlesztését. Nyugaton több helyütt 8-10 százalékot kell a biztosítóknak e célra átadniuk a tűzoltóknak. Az elnök úgy vélte, hogy a Kuncze Gábor belügyminisztersége idején megvalósult nagyszabású, több mint 300 tűzoltóautót jelentő állami beszerzésre lenne most is szükség a járműállomány országos gondként jelentkező elöregedésének megszüntetésére.

Tudomásul vette a testület Barna Sándornak, a fővárosi közterület-felügyelet igazgatójának a Nyugati téri aluljáróval kapcsolatos jelentését. Eszerint a rendszeres, visszatérő ellenőrzéseik hatására visszaszorult az aluljáróban az illegális árusítás. Az igazgató jelezte azt is, hogy az aluljáró területének rendezetlen tulajdonviszonyai nehézséget jelenteken az ellenőrzésnél és a szankcionálásnál.

Határozott a bizottság arról, hogy idén is a múlt évivel megegyezően, azaz 350 ingyenes parkolási engedélyt biztosítanak a különböző rendészeti szerveknek, amelyek ennek sokszorosát kérték. Már a Köztársasági Őrezred, a Nemzetbiztonsági Hivatal és a szakszolgálatok, valamint a vöröskereszt is igényelt ilyen, az egész fővárosra érvényes ingyenes parkolási engedélyt. A vöröskereszt a véradásokat bonyolító kamionjának kérte ezt, mivel ez évtől drasztikusan megdrágultak a kamionbehajtási díjak a fővárosba - jegyezte meg az elnök.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását