2024. május 7. - Gizella

Szabó Magda hat kötetét újra kiadják

A tavaly novemberben elhunyt Szabó Magda hat kötetét jelenteti meg februárban újra az Európa Könyvkiadó, amely az író 90. születésnapja alkalmából kezdte meg munkáinak új, keményfedeles kiadását - tájékoztatta a könyves műhely az MTI-t.
2008. január 30. szerda 14:42 - Hírextra

A kiadó közlése szerint a Pilátus, a Régimódi történet, az Ókút, A csekei monológ, A pillanat, A szemlélők és Az a szép fényes nap című írások látnak napvilágot februárban.

Az 1960-ban Budapesten és vidéken játszódó Pilátus című kötetben Szabó Magda egy elvált orvosnő és idős édesanyja tragikus történetét írja le, míg az önéletrajzi ihletésű Régimódi történet az ősök, a Gacsáry és a Jablonczay család életének egy szakaszát meséli el a XIX. század végének hiteles korrajzát festve meg.

Szintén önéletrajzi ihletésű az 1970-ben írt Ókút című kötet, amely Szabó Magda gyermekkoráról, szüleiről, neveltetéséről, az őt ért hatásokról szól.

A közlés szerint a csekei monológot, a művelt esszéolvasók, irodalmi ínyencek figyelmére érdemes monodrámát először 1999 könyvhetére jelentette meg az Európa Könyvkiadó, míg A pillanat című kötetben Aeneas feleségének, Creusának történetét, valamint Trója életét, utolsó napjait, égését XX. századi eposzként írta le Szabó Magda 1990-ben.

Az 1973-ban írt Szemlélők című regény egy magyar nő és egy külföldi diplomata férfi szerelméről, a társadalmi, történelmi különbségek okozta nehézségekről szól - olvasható a kiadó összegzésében.
Az a szép fényes nap című, csaknem 500 oldalas kötetben négy történelmi dráma kapott helyet: a címadó színdarabon kívül a Béla király című trilógia, A meráni fiú és A csata olvasható a magyarság sorsfordulóinak egyetemes szimbolizálására született könyvben.

Az Európa Könyvkiadó októberben, Szabó Magda 90. születésnapja tiszteletére kezdte el újra kiadni az író köteteit, elsőként négy mesekönyv, a Bárány Boldizsár, a Mondják meg Zsófikának, a Tündér Lala és a Sziget-kék című mesék kerültek a könyvesboltok polcaira.

Szabó Magda 1917. október 5-én született Debrecenben. Költőként indult, de 1949-től nem publikálhatott, és a tiltás 1958-as feloldása után már regény-, dráma- és meseíróként jelentkezett, műveit a világ 42 országában ismerik.

Az alkotót Kossuth-díjjal, József Attila-díjjal és Corvin-lánccal is kitüntették, munkásságát 2003-ban Prima Primissima díjjal ismerték el, 2006-ban Budapest díszpolgárává választották. Szabó Magda tavaly november 19-én hunyt el.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását