2024. április 19. - Emma

Téltemetés a napfény városában

Az elhúzódó, didergős telet temetik február utolsó hétvégéjén Szegeden, a napfény városában: egész napos kézműves vásár, „banyázda”, mesetáncház és bábosok várják mindazokat, akik jókedvűen akarnak elköszönni az idei hidegtől.
2010. február 21. vasárnap 12:58 - HírExtra
A csongrádi megyeszékhely régóta nem látott olyan kemény telet, mint az idei - így február végén eljött az idő, hogy Szeged népe elbúcsúzzon a nagy hidegtől, és felkészüljön a tavasz érkezésére. Hogy a télbúcsúztatás vidáman teljen, a Klauzál téren ebben az évben is megrendezik a téltemető ünnepet – közölte a rendezvény sajtóreferense, Medgyesi Konstantin az MTI-vel.

A kicsiket és nagyokat egyaránt színes programok várják a város szívében. Az apróságok bepillanthatnak Szűcs Dorka banyázdájába, táncolhatnak a mesetáncházban, vagy megnézhetik a Barboncás Egyesület bábműsorát, amíg a nagyobbak a kézművesek portékái között válogathatnak. Délután a Kravaiar együttes betyárvilág-muzsikája, elzenélt versei zárják a szombati programot.

A vasárnap a bolgár Martenica-ünnep jegyében zajlik majd. A tavaszköszöntő hagyomány szerint a régi időkben a bolgárok a házukban fellelhető összes piros textíliát kiteregették, hogy ezzel űzhessék el a gonoszt. Az ünnep reggelén pedig Baba Marta, azaz Márta néni fentről figyelte az eseményeket, és ha öregasszonyt látott, visszakergette a házba, nehogy elriassza az érkező tavaszt.

Szegeden azonban nem a gonosz, hanem a tél boszorkája várja majd a Klauzál térre érkezőket, akik a Télbanya szoknyájára minden bút és bánatot tartalmazó üzenetet feltűzhetnek. Vasárnap háromszor is megszólal majd az ágyú, hogy elűzze a telet, a Szegedi Téltemetés zárásaként pedig a Klauzál térről a Dóm térre indul a téltemető menet, hogy ott máglyán égessék el a Télbanyát - és ezzel vessenek véget az idei zord, didergős télnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását