2024. május 5. - Györgyi

Big Daddy Wilson és Ripoff Raskolnikov az A38 Hajón

Big Daddy Wilson, a Magyarországra több éve visszajáró amerikai bluesénekes és dalszövegíró, valamint a Magyarországon ugyancsak "törzsvendég" Ripoff Raskolnikov osztrák gitáros és énekes hétfőn este az A38 Hajón ad koncertet. Fellépésük előtt Little G We
2008. január 30. szerda 14:46 - Hírextra

Big Daddy Wilson 4-5 éve visszatérő vendége a legjobb hazai fesztiváloknak és kluboknak. Mostani fellépésének különlegessége, hogy azzal a Ripoff Raskolnikovval lép majd színpadra a Hajón, akivel ugyan évek óta kölcsönösen tisztelik egymás munkáját de eddig csak néhány jam sessionon léptek fel együtt.

A hétfő esti koncerten elsősorban a saját szerzeményekre helyezik a hangsúlyt. A szakmabeliek Big Daddy Wilsont az egyik legjobb fekete bluesénekesként tartják számon, míg Raskolnikov Közép-Európa egyik legjobb dalszerző-énekes-gitárosa.

Az Észak-Karolinában született Big Daddy Wilson a hagyományos blues mellett soult és gospelt is énekel ezúttal. Az énekes gyermekkorában a Groove Junior Gospel kórus tagja volt.

Tinédzserkorára a hetvenes évek funky és soulzenéje hatott rá, de mindig is hangsúlyozta: életében a bluest nem múlhatja felül semmi, ma is elsősorban ezt a zenét játssza-énekli.

A grazi Raskolnikov a legismertebb külföldi blueszenész Magyarországon, 1987. óta minden komolyabb fesztiválon és klubban fellép, Felvételeit játsszák a különböző TV-csatornák és a rádióállomások. Stílusára hatást gyakoroltak a blues nagy öregjei (John Lee Hooker, Muddy Waters, Robert Johnson vagy Buddy Guy), valamint a legjelentősebb rockerek (Keith Richards, Tom Waits, Bob Dylan és Van Morrison).

Ripoff Raskolnikov folyékonyan beszél magyarul, s a hazai élvonalból mesterének tekinti őt a Palermo Boogie Gang, a Muddy Shoes, a Quimby és Ferenczi György
Nagy Szabolcs a Muddy Shoes alapító tagja, a Hobo Blues Band zongoristája és hangszerelője. Több más formációval is rendszeresen zenél, többek között a Braindogs - Tom Waits Tribute, a Ray Charles Tribute produkcióban és a Ripoff Raskolnikov Allstarsban. Klasszikus zenei tanulmányokat folytatott, de otthonos a múlt század eleji autentikus blues világában. Technikai virtuozítása kiemelkedő stílusérzékkel párosul. Saját neve alatt két lemeze jelent eddig meg.

A trió Belgrád és Veszprém után lép fel Budapesten, majd Baján és Dunaújvárosban zárja a magyarországi sorozatot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását