2024. május 7. - Gizella

Fontos Ukrajna és az EU közelítése

Az Európai Parlament Külügyi Bizottsága ma Julia Timosenko ukrán kormányfőt látta vendégül. Tabajdi Csaba, a bizottság póttagja a látogatás kapcsán elmondta, hogy Magyarország azon EU tagállamok egyike, amelyek különösen érdekeltek Ukrajna és az EU közelí
2008. január 28. hétfő 21:42 - Hírextra

"Míg Ukrajnának több szomszédjával is vitái vannak, Magyarország és Ukrajna között nincs érdemi konfliktus, szomszédsági kapcsolataink kiegyensúlyozottak és dinamikusan fejlődnek. Fontosnak tartjuk, hogy Ukrajnában folytatódjon a demokratikus társadalom intézményeinek kiépülése és a piacgazdaságra való áttérés, ehhez minden segítséget igyekszünk megadni. Törekszünk arra, hogy Ukrajnát minél szélesebb kapcsolati rendszer fűzze az unióhoz, és támogatjuk Ukrajna WTO tagságát. A várhatóan hosszabb folyamatot jelentő NATO tagságot illetően ugyanakkor nagyon körültekintően kell eljárnunk, alapvető szempont a régió stabilitása. Magyarország egy minden területen konszolidált ukrán-orosz viszonyban érdekelt, hiszen ez közvetlenül befolyásolja hazánk és a régió stabilitását, valamint biztonságos energiaellátását" - jelentette ki Tabajdi.

Tabajdi Csaba hangsúlyozta, hogy a jó magyar-ukrán viszony ellenére vannak megoldatlan kisebbségi problémák. Sajnos a beregszászi főiskola továbbra sem kap ukrán állami támogatást, és nem oldódott meg a magyar nyelvű érettségi és felvételi kérdése sem. Nem szerencsés az sem, hogy a Viktor Juscsenko és Sólyom László államfők megállapodása ellenére a megyei tanács még a kárpátaljai elnöki vizitet megelőzően leszavazta a Vereckei-hágón létesítendő honfoglalási emlékművet. A magyar szocialista delegációvezető bízik abban, hogy a jelenleg érzékelhető központi politikai akarat elegendő lesz a regionális ellenállás és az adminisztratív akadályok leküzdésére, a problémák rendezésére.

Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását