2024. május 3. - Tímea, Irma

Kampánycsend lép életbe éjféltől Újbudán

Kampánycsend lép életbe péntek éjféltől Budapest XI. kerületének egy részében, Gellérthegy és Szentimreváros térségében, ahol vasárnap időközi országgyűlési választást tartanak. A kampánycsend valamennyi helyi és országos terjesztésű, írott vagy elektroni
2008. január 25. péntek 14:51 - Hírextra
Az Újbudán, Budapest 15-ös számú választókerületében tartandó szavazást az októberben elhunyt Deák András (KDNP) megüresedett képviselői helyére kellett kiírni. Lakos Imrét az MSZP és az SZDSZ, míg Rétvári Bencét a Fidesz és a KDNP közös jelöltjeként vették nyilvántartásba.

Csapody Miklós az MDF, Fenyvessy Zoltán pedig a MIÉP színeiben indul. Lakos Imre és Csapody Miklós jelenleg is országgyűlési képviselő, így amennyiben képviselői helyet szereznek, jelenlegi mandátumukat a pártlistáról más veheti át.

A kampánycsend ideje alatt tilos a választók befolyásolása. Ez a gyakorlatban például azt jelenti, hogy az országos napilapokban, vagy az országos sugárzású televíziós és rádiós műsorokban sem lehet olyan politikai műsort adni, amelyben az induló jelöltek szerepelnek.

A kampánycsend megsértésének minősül egyebek mellett a választópolgárok számára ingyenesen juttatott szolgáltatás, a szavazásra történő szervezett szállítás, étel-ital adása, pártjelvények, zászlók, pártszimbólumok, a jelölt fényképét vagy nevét tartalmazó tárgyak osztogatása, vagy plakát kihelyezése.

Az állampolgárok, mint magánszemélyek közötti személyes kommunikáció azonban tartalmától és formájától függetlenül nem számít kampánycsendsértésnek.

A kampánycsend péntek éjféltől a választás végéig, vasárnap este hét óráig tart.

Az időközi országgyűlési választás első fordulója akkor lesz érvényes, ha a választópolgárok legalább fele szavaz, és akkor lesz eredményes, ha az egyik jelölt megszerzi a szavazatoknak több mint a felét. Érvénytelen vagy eredménytelen választás esetén a választás második fordulóját február 10-én tartják meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását