2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Újra lesz opera és cirkusz

Hét év száműzetés után visszatér az opera, a balett és a cirkusz Türkmenisztánba. Betiltásukat a Kaszpi-tenger partján elterülő ország egykor mindenható ura, Saparmurat Niyazov néhai elnök rendelte el arra hivatkozva, hogy az effajta kedvtelések "idegenek
2008. január 21. hétfő 14:23 - Hírextra
Két évvel halála után utódja elérkezettnek látja az időt arra, hogy a magát páratlan személyi kultusszal tömjénező volt államfő legmeghökkentőbb intézkedéseit végleg átadja a múltnak. Gurbanguly Berdimukhammedov elnök vasárnap este a televízióban ismertette a kulturális megújhodásra vonatkozó terveit, miszerint ismét megnyitnak a nagyközönség előtt egy operaházat, újra lesznek cirkuszi előadások, sőt egy mozit is építenek a fővárosban, Asgabatban.

"Országunkban ma új időszak kezdődik, amelyet a nagy újjászületés korszakának neveztünk el" - mondta tapsviharral megszakított beszédében.

Elődje, a közép-ázsiai szovjet utódállamot 21 éven át irányító Niyazov nem csak a szórakozást, de az élet csaknem minden területét szabályozta rendeleteivel, egy idő után felvette a türkménbasi, "minden türkmének atyja" címet, portréi és szobrai napjainkban is ott díszelegnek az ország minden valamirevaló településén. A több ezer szobor közül is kiemelkedik az az egészalakos, aranyborítású műalkotás, amely Asgabatban áll és mindig a nap felé fordul.

Az új elnök hivatalba lépése óta a világ többi részétől elkülönült és az alapvető emberi jogok megsértése miatt Nyugaton nem egyszer bírált Türkmenisztán arra törekszik, hogy véget vessen elszigeteltségének és újabb külföldi beruházókat nyerjen meg hatalmas kőolaj- és földgázszektorának.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását