2024. április 26. - Ervin

Roma művészek freskói

Roma festőművészek kilenc freskója készült el ez év novemberéig a Borsod megyei Bódvalenkén - adta hírül a település önkormányzata az MTI Önkormányzati Sajtószolgálatának (ÖS) honlapján.
2009. november 2. hétfő 18:34 - HírExtra
A művek egytől-egyig a kortárs roma művészet kivételes alkotásai, egyebek mellett Ferkovics József, Horváth János, Kökény Róbert, Kunhegyesi Ferenc és Váradi Gábor munkái.
A képek elkészültével a faluban létrejött a magyarországi roma festészet egyedülálló, a jövőben tovább bővülő szabadtéri tárlata, amely folyamatosan nyitva áll a borsodi községbe látogató érdeklődők előtt.

Az MTI korábban beszámolt arról, hogy az ország egyik leghátrányosabb helyzetű, mélyszegénységgel sújtott faluja így próbál "lábra állni, megmutatni, hogy kis segítséggel, de saját erejéből ki akar, és ki tud törni a nyomorúságból".

A freskófalu megfogalmazása szerint Európában egyedülálló közösségi művészeti alkotás jön létre az elképzelés megvalósításával. A falu házainak falát egy miskolci festőművész, Horváth János vezetésével freskókkal ékesítik. A freskók a cigányok életét, legendáit, álmait, bánatát és vágyait jelenítik meg.

A projekt első fázisában jó néhány ház falainak megfestését tűzték ki célul, emellett a kisközségben a legszükségesebb infrastrukturális beruházásokat (vízelvezetés, a házak és a falu rendbetétele), egy kisvendéglő, egy kis camping, valamint egy kézművesház létrehozását tervezik.

A projekt későbbi fázisaiban tovább folytatják a freskók készítését, más - nem csak Magyarországon élő - roma festőművészek meghívásával. Az Aggteleki Nemzeti Parkkal együttműködve megnyitják a falut körülvevő rendkívül értékes lápot is a turisták számára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását