2024. március 29. - Auguszta

Pécsnek csúcsminőségű hangversenyterme van

Európa egyik legjobb akusztikájú hangversenytermének nevezte a Kodály Koncertközpontét a Pannon Filharmonikusok igazgatója szerdán.
2010. november 10. szerda 21:29 - HírExtra
"Az együttes első próbái és a hangtechnikai mérések eddigi eredményei alapján túlzás nélkül mondhatom, hogy a kontinens egyik legjobb hangzású koncertterméről van szó" - fogalmazott Horváth Zsolt az MTI-nek, hangsúlyozva, hogy muzsikusként és vezetőként nagyon sok hasonló funkciójú létesítményben megfordult már.

Rámutatott, hogy amikor a Pannon Filharmonikusok az első próbán játszani kezdtek, a zene az első pillanattól fogva a terem minden egyes pontján élményszerűen szólt, s ezt még fokozták a zenekar feletti térben található akusztikai panelek, hangvetők beállításaival.
Megjegyezte: a primer hangzás kiválónak bizonyult, de apróbb finomításokra még szükség lehet. Ezekre számos zenemű előadása mellett van mód, így az akusztikai munkák jövő nyárig eltarthatnak.

Nemzetközi színvonalúnak nevezte a hangversenytermet Kotschy András akusztikai tervező is, aki kollégáival ezekben a napokban végzi az 54 méter hosszú, 24 méter széles, 20 méter magas helyiség hangtechnikai méréseit. A zenekar helyén felállított hangszórókból mérőjelet sugároznak, melyeket a falait tekintve égerfalemezekkel burkolt terem különböző pontjain elhelyezett mikrofonok érzékelnek.

"A hangzás jó és ugyanerre jutott a világ talán legjobb számítógépes teremakusztikai modellező programjával dolgozó dán kollégánk is, akit konzulensként kértünk fel a munkára. De a legfontosabb természetesen a közönség véleménye lesz" - mondta.

Horváth Zsolt úgy vélte, hogy a Kodály Koncertközpont decemberi átadásával teljessé válik a zenei ipar Pécsen, s ez korlátlan lehetőségeket jelent.

"Pécs felkerülhet Európa zenei térképére. A városnak a magas minőségű szimfonikus zenekara mellett már egy világszínvonalú hangversenyterme is van, ahol a világ zenei élvonala is felléphet. Az, hogy neves előadók, világsztárok milyen gyakran fordulnak meg itt, mostantól csak pénzkérdés" - fogalmazott.

Hozzátette: az előadóművészetnek nincs is olyan szegmense, melyet a központ ne tudna kiszolgálni, stúdiórendszerével pedig csúcsminőségű hangfelvételek készíthetők.
Az igazgató a Kodály központ megismertetése, "bevezetése" szempontjából fontosnak nevezte, hogy a következő években megfelelő források álljanak rendelkezésre imázsértékű vendégprodukciók megtartására. Úgy vélte: ehhez szükség lesz kormányzati segítségre.

A 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program keretében mintegy 6 milliárd forintból épülő, 11 ezer négyzetméteres konferencia- és koncertközpont a Dél-Dunántúl legnagyobb, 999 embert befogadó multifunkcionális hangversenyterme, kulturális rendezvényhelyszíne lesz. Főként a Pécsi Kulturális Központnak és a Pannon Filharmonikusok zenekarnak, azok próbatermeinek, irodáinak ad otthont, de falai között kávézó és könyvesbolt is helyet kap.

Az első nyilvános koncertet december 9-re tervezik, akkor a Pannon Filharmonikusok a világ egyik legkeresettebb hegedűművészével, Maxim Vengerovval és Ránki Dezső kétszeres Kossuth-díjas zongoraművésszel lépnek fel. A központ hivatalos megnyitója Kodály Zoltán születésnapján, december 16-án lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását