2024. április 30. - Katalin, Kitti

Programhegyek a Francia Intézetben

Kiállítások, filmvetítések, koncertek mellett cirkuszi és francia lovasiskolai programot is kínál a fővárosi Francia Intézet, amely összesen csaknem száz eseménnyel várja a közönséget idén - számolt be a rendezvényekről Jérome Bloch kulturális attasé csüt
2008. január 17. csütörtök 15:09 - Hírextra
Az újonnan kinevezett attasé elmondta, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a kortárs francia művészet magyarországi népszerűsítésére, a fiatalokat pedig az új technikai vívmányok bemutatásával igyekeznek megnyerni.

Kitért arra, hogy az új designnal jelentkező Francia Intézet csatlakozott az Európai Uniós nemzetek Kulturális Intézetének magyarországi hálózatához (UNIC), így idén már számos program több más intézménnyel együttműködésben valósul meg.

Példaként említette a január 29-iki Maurice Béjart-emlékestet, amelynek rendezésében Keveházi Gábor, a Magyar Állami Operaház balettigazgatója és Markó Iván, a Győri Balett alapítója mellett a Nemzeti Táncszínház, valamint a svájci és a belga nagykövetség is közreműködik.

További együttműködéseknek köszönhetően a Zeneakadémián a Les Musiciens du Louvre lép fel, a Mai Manó Házban Lucien Harvé retrospektív kiállítása lesz, a Trafóban a 111 Társulat vendégszerepel, a Hungexpo pedig az Equifest című lovas ünnepnek ad helyet a francia nemzeti lovasiskola közreműködésével.

Az új kulturális attasé egyik saját újításának nevezte azt a programsorozatot, amelynek keretében minden hónapban egy tehetséges fiatal francia klasszikus zenei előadónak biztosítanak vendégjátékot az intézet épületében.

Az intézmény nagy hangsúlyt fektet a vidéki jelenlétre, így Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Egerben, Szegeden és Pécsen is lesznek francia események.

Jean-Pierre Debaere, a Francia Intézet igazgatója elmondta, hogy a fennállásának 60. évfordulóját nemrégiben ünneplő központ a legnagyobb kulturális események szervezőjeként ismert.

Hozzátette, hogy a hagyományos júliusi utcabált Európai Utcabálnak nevezik majd, mivel 2008 második félévében Franciaország tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztét. Az elnökségi félévhez számos más francia tematikájú program is kapcsolódik majd - jelezte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását