2024. április 26. - Ervin

Kétnyelvű ovi

A kétnyelvűség kialakulását segítő, angolul vagy németül jól beszélő óvópedagógusok képzését szorgalmazza Szombathely önkormányzata, mert alanyi jogon kívánja biztosítani a város óvodáiban az idegen nyelv alapjainak elsajátítását - jelentette ki szerdán a
2008. január 23. szerda 16:03 - Hírextra
"A város közgyűlése korábban egyhangúlag hozott döntést arról, hogy óvodáinkban a 2009-2010-es tanévtől, felmenő rendszerben, választható módon bevezeti előbb az angol, majd a német nyelv oktatását, mellyel szándékaink szerint a korai kétnyelvűség kialakulását kívánjuk elősegíteni" - mondta.

Hozzáfűzte: ahhoz, hogy a város valamennyi óvodájában és később az elképzelések szerint valamennyi általános iskolájában is beinduljon az idegennyelv-oktatás, jelenleg nem állnak rendelkezésre képzett szakemberek, éppen ezért szorgalmazza a város, hogy a Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Óvodapedagógiai Karára jelentkezzenek olyan hallgatók, akik speciális nyelvi képzést kapnak és alkalmassá válnak arra, hogy az óvodások számára játékos formában angol, illetve német nyelvű foglalkozásokat tartsanak.

"A következő néhány évben legalább 30-40 speciális nyelvi képesítéssel rendelkező óvópedagógus számára tudunk majd munkát adni a város óvodáiban" - hangoztatta.
Czeglédy Csaba szólt arról is, hogy a jelenleg alkalmazásban lévő 250 szombathelyi óvodapedagógus közül 40 számára tudtak nyelvi továbbképzést biztosítani, de a várható nyugdíjazások miatt az óvodapedagógusok létszáma csökkenni fog és olyanokat szeretnének a helyükre felvenni, akik már rendelkeznek a nyelvi program végrehajtásához szükséges szaktudással.

Gadányi Károly, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának elnök-rektorhelyettese elmondta: az egyetemen belül Sopronban folyik óvópedagógus képzés, de amennyiben megfelelő számú jelentkező - legalább 20 fő nyer felvételt -, úgy akár Szombathely is bekapcsolódhat ebbe a munkába, kihelyezett módon akár helyben is megvalósítható a képzés.
Czeglédy Csaba elmondta azt is: a szombathelyi önkormányzat a második évtől kezdődően pályázati lehetőséget biztosít a nyelvi szakirányt választó óvópedagógus hallgatók számára, közülük előbb öt, majd évenként 15-20 hallgatóval kész tanulmányi szerződést kötni, akiknek tanulmányaik végeztével állást is ad a város óvodáiban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását