2024. május 6. - Ivett, Frida

Itt a magyar Mozart-golyó

A csokoládé karrierje töretlen: mostanában e korántsem kalóriaszegény nyalánkságot sokadszor rehabilitálják - nemcsak cukrászok, de orvosok is. A csokoládé kimeríthetetlen jó tulajdonságairól és a boltokban hamarosan megjelenő magyar Mozartgolyóról tartot
2007. október 9. kedd 20:27 - Hírextra

Ma már szinte minden tudunk róla: az aztékok idejében vallási ceremóniáknál, termékenységi rítusoknál használták, valaha a kakaóbabot pénzként alkalmazták, a belőle készült ital pedig erősen fűszeresen itták a régi idők jómódú családjai.

Diadalútja manapság nemcsak finom ízének, de annak is köszönhető, hogy bár magas a kalóriatartalma, erősíti az érfalat, szabályozza az immunrendszert, endorfin tartalma örömet okoz, lassítja a sejtöregedést antioxidánsai révén. Ez persze elsősorban a magas kakaótartalmú csokoládékra igaz.

Ahány ország, annyiféle csokoládé: az olasz giandujától a belga pralinéig, a hollandiai tejszínes, forró csokoládétól a svájci krémcsokiig és a híres osztrák, valamint magyar cukrász készítményekig számos formában élvezhetik az emberek szerte a világon e "bűnös" édességet.

A csokoládét ma már ritkán alkalmazzák önmagában: a cukrászok nugáttal, marcipánnal, társítják, valamint cukrot, tejszínt, tejport kevernek bele. A gianduja pedig olyan csokoládé, amelyben a kakaómasszát pörkölt mogyoróval dúsítják.

A keddi tájékoztatón új magyar édesség premierjének lehettek tanúi a meghívottak: a Szamos Marcipán Mozartgolyója már kapható a cég cukrászdáiban és édességboltjaiban.

Az édességet Wolfgang Amadeus Mozartról nevezték el és egy salzburgi cukrász találta fel 1890-ben. Ma már számos osztrák és német cég gyártja. Magyarországon először a Szamos Marcipán Kft. műhelyeiben kezdik meg a nagyüzemi gyártást.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását