2024. május 11. - Ferenc

Az oroszok még mindig ünnepelnek

Az orosz emberek még nem fáradtak bele az ünneplésbe: miután december utolsó napjaitól január 9-ig karácsonyi szünetet tartott az ország, vasárnap este az orosz felnőtt lakosság 56 százaléka szándékozik megünnepelni az úgynevezett Régi Újévet a Levada Köz
2008. január 13. vasárnap 15:11 - Hírextra

Az ortodox egyház az ünnepeket a Juliánusz-naptár szerint tartja, ezért esik az újév a január 13-ról január 14-re virradó éjszakára.

A hosszú karácsonyi-újévi szünetet - amely alatt az állami cégek nem dolgoznak és a magánvállalatok sem nagyon tudnak dolgozni s szinte kizárólag a kommunális szolgáltatás és a kereskedelem működik - 2005-ben vezették be. A Régi Újévet megünneplők száma akkor érezhetően csökkent, mostanra azonban már ugyanannyian mulatnak ezen a napon, mint a hosszú téli szünet bevezetése előtt.

Az ünneplők közül a felmérés szerint a legtöbben vezető beosztású és közigazgatási dolgozók, továbbá a tanulók, többségben vannak közöttük a férfiak és a 40 évnél fiatalabb, felsőfokú végzettséggel rendelkezők, vagyis a viszonylag magas jövedelműek. A legtöbben a föderáció déli, illetve urali körzetében, Moszkvában és más nagyvárosokban tartják meg ezt az ünnepet.

Az alkoholpiac kutatásával foglalkozó intézet közlése szerint egyébként a whisky, a gin és a rum egyre komolyabb konkurenciát jelent az orosz emberek körében hagyományos vodkának: a whisky importja tavaly 160 százalékkal nőtt és az ital részesedése az orosz piacon 2006-ban megduplázódott. Mintegy kétszeresére nőtt a gin - borókapálinka - importja is, és egyre több tequilát és rumot hoznak be.

Importálnak azonban vodkát is Svédországból és Finnországból valamint Ukrajnából: az alkoholos tömény italok oroszországi importjának tavaly több mint 87 százalékát tette ki az Ukrajnából származó behozatal.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását