2024. április 19. - Emma

A csőd szélén áll az iskola

A fehér lipicai csődöreiről és azok elegáns, táncoló stílusáról ismert, a közelmúltban felújított bécsi Spanyol Lovasiskola a csőd szélén áll - figyelmeztettek a hét végén illetékesek.
2008. január 13. vasárnap 15:17 - Hírextra

A 430 éves iskola, amely Bécs belvárosában, a Hofburg palota egykori császári istállóiban működik, és az osztrák főváros egyik legnépszerűbb idegenforgalmi nevezetessége, tavaly közel 2 millió euró (500 millió forint) veszteséget termelt - közölte Elisabeth Gürtler pénzügyi tanácsadó.
Gürtler asszony elmondta, hogy takarékossági okokból lemondták az Egyesült Államokba tervezett turnét, és a vezetők mentőterv kidolgozásán fáradoznak.

Gürtler, a nagy hírnévnek örvendő bécsi operabálok volt vezetője szerint a magas személyzeti költségek okolhatók az iskola növekvő veszteségeiért. Külföldön fellépő lovasaik napidíjat kapnak, aminek köszönhetően a havibérük elérheti a 10 ezer eurót (2,5 millió forintot) is - mondta.
Az amerikai turné lemondása mellett az iskola idén 38-ról 69-re emeli a bécsi bemutatók számát, hogy növelje a jegyeladásokból származó bevételeket, sőt tervezik, hogy maguk állítják elő az értékes állatok táplálásához az abrakot.

Fontos a hagyomány, de a hagyomány önmagában nem elég a sikerhez - figyelmeztetett.
Több, nevének elhallgatását kérő lovas az Österreich és a Wiener Zeitung című lapoknak elmondta, hogy féltik a paripákat a túlterheléstől. Az 1980-as években, amikor évi 70 előadást tartottak, több ló lesántult. Gürtler asszony azonban ragaszkodik a megnövelt előadásszámhoz. Szerinte a lovak a külföldi fellépések miatt jóval többet szenvednek a konténerben való utazástól. - Ha túl sok lesz, leállítjuk - mondta.

Évente mintegy 250 ezren tekintik meg az iskola előadásait, az ülőhelyekre mintegy 50 euróba (12 500 forintba), az állóhelyre a felébe kerül egy jegy. Tavalyi ausztriai hivatalos látogatásakor Vlagyimir Putyin orosz elnök is felkereste a Spanyol Lovasiskolát, amelynek eredeti célja az volt, hogy lovagolni tanítsa a Habsburg-dinasztia tagjait.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását