2024. április 26. - Ervin

Nyolcvan éves a híres klarinétos

Nyolcvan éves Joe Muranyi magyar származású, New Yorkban élő klarinétos, aki Louis Armstrong utolsó, s egyetlen fehér klarinétosa volt.
2008. január 13. vasárnap 15:03 - Hírextra

Joe Murányi január 14-én ünnepli 80. születésnapját. A források több dátumot is megadnak, de Ittzés Tamás, a kecskeméti Bohém Ragtime Band vezetője a művészre hivatkozva ezt javasolta elfogadásra.

Mezőkövesdről illetve Győrből az Egyesült Államokba került szülők gyermeke, akik fontosnak tartották a hagyományok ápolását, így Joe Muranyi ma is kitűnően beszél magyarul. Ohióban nőtt fel, a negyvenes években került családjával együtt New Yorkba.

Nemcsak hallotta zenélni a jazztörténet legnagyobb alakjait, hanem játszott is szinte mindenkivel, aki a műfaj klasszikusai közül számít. Louis Armstronggal öt éven keresztül zenélt, rajta kívül Roy Eldridge legendás trombitáshoz fűzte szoros munkakapcsolat - több mint tíz éven keresztül játszottak együtt. Amerikán kívül koncertezett többek között Berlinben és Oslóban is.

Joe Murányi itthon sem ismeretlen a jazzrajongók előtt, a rendszerváltás óta szinte minden jelentősebb magyar zenekarral fellépett és lemezeket is készített Magyarországon. Szerepelt többek között a Benkó Dixieland Band, a Bohém Ragtime Jazz Band, a Jazz Steps, a Joe Laux Jazz Band és a Storyville Jazz Band magyar kiadású albumain.

A tervek szerint április végén több magyar zenekar közösen szervez Joe Murányi tiszteletére születésnapi koncertet Budapesten. A klarinétos május 7-én fellép a Budapest Sportarénában a Benkó Dixieland Band Világ legnagyobb dixie kocsmája című koncertjén, majd játszik május 9-én a Salgótarjáni Dixieland fesztiválon.

Benkó Sándor az évforduló kapcsán az MTI-nek elmondta: Joe Muranyival először a Benkó Dixieland Band dolgozott együtt a magyar zenekarok közül 1982-ben New-York-ban. Azóta az együttes mintegy 20 kiemelt koncertjének volt sztárvendége. Szerepelt többek között a "A jazz története születésétől napjainkig" című 24 részes TV sorozatban. Szólói hallhatók több hazai felvételen, köztük a Benkó Dixieland Band lemezein, például az 1993-as Karácsonyi Mise című albumon, a Louis Armstrong emlékére 1996-ban megjelent lemezen, s több koncertfelvételén.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását