2024. április 29. - Péter

Új aranyláz

Az arany évezredek óta az értékes nemesfém megtestesítője. Szimbolikus jelentőségétől függetlenül mára a tudósok egyik kedvenc anyaga lett nanoméretben mutatott különleges tulajdonságai okán. Az új aranyláz rákkezelést, szennyezéscsökkentést, vagy miniatű
2008. január 12. szombat 17:01 - Hírextra

Amit régóta tudtunk az aranyról: nem rozsdásodik, jó elektromos vezető, szerves molekulákhoz köthető. A nanovilág azonban újabb izgalmas tulajdonságait tárta fel. Újabban fedezték fel az arany nanorészecskék azon tulajdonságát, hogy antitestek vagy antigénfehérjék felszínén tudnak kötődni. Ezt a tulajdonságát aknázza ki az Európai Unió által támogatott Adonis kutatási projekt is, amelyben az élő szövetek különféle sejtjeihez sikerült kötni az aranyszemcséket.

A nanotartományban az egyébként sárga színű arany piros, lila vagy kék színű lesz. 5 és 10 nanométer között az aranyrészecske az infravörös sugárzást részben fény formájában visszaveri, részben elnyeli és hővé alakítja. A testbe injekcióval bejuttatott arany nanorészecske a ráksejtekhez is köthető, így azok mágneses rezonancia készülékkel észlelhetővé válnak. A kötődés után infravörös sugárzással felmelegítve az aranyat, a hozzá kapcsolódó tumorsejt elpusztítható.

A nanoarany szerves anyagokhoz való kapcsolódási képességét toxikus anyagok, allergének vagy mikrobák gyors kimutatására is használhatják a különféle testnedvekből (vér, nyál).

Katalitikus tulajdonságai miatt gázszenzorokat is kifejlesztettek nanoaranyból a szakemberek. A Nanogas elnevezésű európai konzorcium az eddiginél sokkal hatékonyabb szén-monoxid-detektort készített úgy, hogy az ón-oxid érzékelőhöz aranyrészecskéket adott. Használható a nanoarany mérgező gázok oxidációjának elősegítésére is, eredményes kísérletek folynak szén-monoxid, nitrogén-oxidok és metán ártalmatlanítására. Ugyanezt a tulajdonságát használták fel japán szakemberek szagtalanítók kifejlesztésére.

Az elektronikában az integrált áramkörök elérték a 10 nanométeres mérettartományt, ezért új gyártási eljárásokra lesz szükség. Az európai MINT projektben DNS- és RNS-szálakhoz kötik az aranyrészecskéket, majd ezekből épül a nanoáramkör, olvasható az Európai Bizottság honlapján (http://ec.europa.eu/research).

A felhasználási területek kutatása mellett azt is tanulmányozzák a szakemberek, hogy a nano méretű aranyrészecskék felhalmozódásának nincs-e káros hatása az emberi szervezetre.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását