2024. május 6. - Ivett, Frida

Négyen biztosan indulnak

Négyen biztosan beadták pályázatukat a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói tisztségére; Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatóhelyettese, Maczelka Noémi zongoraművész, Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgató-karnagya és Korcsmár
2008. január 10. csütörtök 19:00 - Hírextra

Solymos László alpolgármester a távirati irodának elmondta: személyesen két induló adta be pályamunkáját szerda estig, a határidő lejártáig, de mivel a szerdai bélyegzővel postán feladott jelentkezések is érvényesek, a pályázók végleges számára még néhány napot várni kell.
A pályázatok elbírálásának folyamatát kifejtve hozzátette: az önkormányzat kulturális bizottsága a szakmai bizottság véleményének figyelembe vételével, a pályázók meghallgatása után rangsor felállításával tesz javaslatot a végső döntést meghozó közgyűlésnek arra, ki töltse be a színház főigazgató posztját.

Személyesen nyújtotta be dokumentációját Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatóhelyettese, aki az MTI-nek elmondta: tervei egy szociológiai felmérésre épülnek, amelyet a szegedi egyetem szociológia tanszéke végzett. Egy alapjaiban nagyon erős operai hagyományokra épülő színházat, illetve prózai népszínházat képzel el, amely képes a szórakoztatásra, mégis elgondolkodtató, s a Mezzo Zenei Fesztivállal összekapcsolódva hírét viszi a városnak Európa-szerte. Kesselyák Gergely operarendező-karmester lenne a zenei igazgató, a pályázó számít továbbá Béres Attilára, a Budapesti Operettszínház rendezőjére, és Szabó Mátéra, a szolnoki színház prózai rendezőjére.

Maczelka Noémi zongoraművész, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kara ének-zene tanszékének vezetője szintén személyesen nyújtotta be pályázatát. Az MTI-nek úgy nyilatkozott: szeretné, ha egyensúlyba kerülne az opera, az operett, a musical, a próza és a balett. Célja, hogy a városban visszaállítsa a hagyományos operajátszást, amely véleménye szerint jelenleg nincs méltó helyén. Emelné a nézőszámot, ezt elsősorban zenés darabokkal tartja elképzelhetőnek. Szeretné a hagyományos darabokat viszontlátni, segíteni a fiatalokat az alapművek megismerésében, azoknak pedig, akik ezen már túl vannak, újdonságokkal szolgálni.

A tisztségre szerda este adta postára jelentkezését Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgató-karnagya, aki Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett vezetőjének művészeti irányításával képzeli el a jövőt. Az MTI-nek azt mondta, kiegyensúlyozott műsorpolitikát tervez, minden műfajban hasonló mennyiségű produkcióval. Mint hozzátette, nem akarja az eddigi vonalat megváltoztatni, a Broadway irányába vinni a színházat, egyszerűen az eddigi munkát szeretné folytatni, és azt jobban csinálni.

Korcsmáros György rendező, a győri teátrum volt igazgatója is szerdán, postai úton adta fel jelentkezését. Az MTI kérdésére elmondta: jó színházat akar, jó munkatársakkal. Igazgatói munkáját Szegeden kezdte, s szeretné azt most folytatni, elsősorban azokkal, akik jelenleg is a színház tagjai. Közlése szerint forradalmi változást nem tervez, de "fiatalosítani" szeretne.

A Szegedi Nemzeti Színház jelenlegi főigazgatója, Székhelyi József tavaly novemberben sajtótájékoztatón jelentette be, hogy nem indul újra a direktori posztért. Megbízatása 2008. április 25-én jár le.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását