2024. május 4. - Mónika, Flórián

Büntethetetlenül dohányozhat minden 14 éven aluli gyerek

Akár az osztályteremben, óra alatt is rágyújthatna az általános iskolások túlnyomó többsége, mivel a nemdohányzók "védelméről" szóló 1999. évi XLII. törvény (Ndtv.) szerint 14 éven aluli tanuló ellen nem lehet alkalmazni a házirendet és fegyelmi eljárás a
2008. január 10. csütörtök 13:53 - Hírextra

Akár az osztályteremben, óra alatt is rágyújthatna az általános iskolások túlnyomó többsége, mivel a nemdohányzók "védelméről" szóló 1999. évi XLII. törvény (Ndtv.) 7. § 13. bekezdése szerint a közoktatási intézménynek az e törvény szerint elrendelt dohányzási tilalmat megsértő, 14. életévét betöltött tanulójával szemben, külön jogszabály szerint fegyelmi eljárás folytatható. Ebből következően az Ndvt. több mint 8 évvel ezelőtti hatálybalépése óta semmilyen jogi eszköz nem áll a pedagógusok rendelkezésére a 14. évüket be nem töltött gyermekek dohányzásának szankcionálására.

Sajnos messze nem ez az egyetlen abszurd részlete ennek a tragikusan gyenge jogszabálynak. A 2. paragrafus (8) bekezdése szerint: "A munkavállalók munkahelyi dohányzásának, valamint a dohányzóhelyek munkavállalók részére történő kijelölésének feltételeire külön jogszabály, valamint a munkáltató rendelkezései irányadóak.". Ilyen jogszabály azonban nyolc éve nem "született". A 7. paragrafus (1) bekezdése szerint: "A munkavállalóknak, illetőleg a munkáltatóknak az adott munkahelyet érintő dohányzási korlátozást, illetve a dohányzóhely munkavállalók részére történő kijelölésének kötelezettségét sértő magatartása esetén alkalmazandó jogkövetkezményeket külön törvény szabályozza.". Ilyen jogszabályt azonban még nem alkotott a Parlament. Magyarországon tehát egyetlen hatóság sem jogosult a munkahelyi dohányzás ellenőrzésére és szankcionálására. Az ÁNTSZ-ek mégis felhatalmazás nélkül bírságolják a munkaadókat és a munkavállalókat évek óta, legutóbb a "Csillagszóró Hadművelet" fedőnevű kampány során vetettek ki sorozatosan bírságokat.
Az Ndtv. 4.paragrafus(7) bekezdése szerint az iskolaszék, az intézményt nemdohányzó intézménnyé nyilváníthatja. Csakhogy iskolaszéket létrehozni nem kötelező. Nem is alakítanak, például a budapesti II. kerület 14 érintett közoktatási intézménye közül csak kettőben van ilyen.

Ahol viszont nincs ott kötelező dohányzóhelyet kijelölni, és jogi lehetőség sincsen a teljes füstmentesítésre.

Ostobaság tekintetében persze más jogszabály is vetekszik az Ndtv-vel. A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 38.paragrafus (3) bekezdése szerint a 16. évet be nem töltött munkavállalók kijelölt dohányzóhelyeken sem dohányozhatnak. Ezek szerint a 16-18 év közöttiek bagózhatnak, bár ezt - legalább is elvben - nehézkes lenne kivitelezniük, mert az Ndtv. 5. paragrafus (2) bekezdése szerint: "Dohánytermék kereskedelmi forgalomban 18. életévét be nem töltött személy számára nem szolgálható ki."

Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását