2024. május 2. - Zsigmond

Film Reagan és Gorbacsov találkozójáról?

Ridley Scott hollywoodi rendező filmet szeretne forgatni az 1986 évi reykjaviki csúcstalálkozóról, amelyen Ronald Reagan, az Egyesült Államok akkori elnöke Mihail Gorbacsov szovjet vezetővel tárgyalt.
2008. január 10. csütörtök 13:50 - Hírextra

A Fréttabladid című reykjaviki lap értesülése szerint a 70 éves brit filmrendező, akinek nevéhez fűződik többek között a világsikerű Gladiátor, már az izlandi kormánnyal tárgyal a tervről.

A hidegháborús feszültség egyik kiélezett pillanatában lezajlott csúcstalálkozó azzal vált nevezetessé, hogy a 2004-ben elhunyt Reagan és a jelenleg 76 éves Gorbacsov Reykjavikban általános meglepetésre az atomtöltetű hosszú- és középtávú rakétáknak a hadrendből való kiiktatását tűzte napirendre.


Megegyezés ugyan nem jött létre, mivel Reagan ragaszkodott az úgynevezett csillagháborús tervhez, amelynek értelmében az Egyesült Államok rakétaelhárító fegyvereket telepített volna a világűrbe, ám a találkozót ennek ellenére áttörésként értékelték az atomfegyverzet csökkentése felé vezető úton.

Az izlandi kormány érdeklődést mutat az iránt, hogy a két évtizeddel ezelőtti csúcstalálkozóról annak eredeti székhelyén, a 116 000 lakosú Reykjavikban forgassanak filmet.

Ridley Scott a Gladiátor mellett az A nyolcadik utas a halál, a Szárnyas fejvadász és az Amerikai gengszter című filmjeivel is nagy sikert aratott.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását