2024. április 29. - Péter

Amerikai futball és szívbetegség

Az amerikai futball sztárjai, akik játékosként nyugdíjba mentek, sokkal gyakrabban kapnak szív- és érbetegséget, mint azok a szurkolók, akik addig a meccseken őket csodálták. Az Amerikai Kardiológus Kollégium idei kongresszusának első napján alig volt oly
2008. április 1. kedd 10:48 - Hírextra

Az amerikai foci nem veszélytelen sport. A játékosok agyrázkódása az egészségügyi statisztikák szerint a futballisták között évente átlag 41 000 alkalommal történik meg. Arizonában most a Mayo Clinic munkatársai gondosan megvizsgáltak 233, nyugdíjba vonult, országos hírű játékost.

Az egykor híres sportolók életkora az orvosi vizsgálatkor 35-65 év volt és egyiküknek sem voltak szívpanaszai. A kutatók a legkorszerűbb ultrahangos módszerrel az agyhoz futó nyaki verőérben mérték a véráramlást és vizsgálták, vannak-e kezdődő beszűkült szakaszok ezekben az erekben.

A meglepetés ezután következett. Már az ötvenedik életév alatt az egykori sztársportolók 82 százalékának kimutatható nyaki érszűkülete volt, lényegesen kifejezettebb mértékben, mint a hasonló korú átlag amerikai férfiaknak.

A kutatók hangsúlyozták, hogy ennek alapján a sportolástól visszavonult focistáknak az átlagemberekhez képest nagyobb esélye volt az agyi érkatasztrófák vagy az infarktus bekövetkeztére, anélkül, hogy erre a veszélyre bármilyen panasz vagy tünet figyelmeztette volna őket.

A szakorvosok azt is kiemelték, hogy a sportolókat a versenyzés abbahagyása után, ennek alapján senki sem figyelmeztette a megfelelő életmódváltásra, pedig arra a mérések tanúsága szerint szükségük lett volna. Az is tény, hogy ezek a panaszmentes emberek egyáltalán nem kerültek orvosi vizsgálatra.

A vizsgálatot végző munkacsoport vezetője, Robert Hurst azt nyilatkozta, hogy ilyen méretű tanulmány az Egyesült Államokban a sportolást abbahagyó sztárokon még soha nem történt, ezért nem küldték ezeket rendszeres orvosi vizsgálatra, mert senki nem gondolta, hogy veszélyeztetettebbek, mint az őket csodáló, meccsenként 61 ezer szurkoló.

Az amerikai futball az USA legnézettebb sportja és az öt vezető televíziós vállalat évente 31 milliárd dollárt fizet a közvetítésekért. A Mayo Clinic munkatársai szerint ezek a bálványozott sportolók több figyelmet érdemelnének akkor is, amikor már befejezték játékos-pályafutásukat.

A rendszeres szívgyógyászati vizsgálatok könnyen elérhetőek és a kutatók azt is kiemelték, hogy az általuk vizsgált, egykori élsportolók az átlagos amerikaiakhoz képest több szív- és érrendszeri kockázati tényezővel bajlódtak, mint szurkolóik.

A volt futballisták csoportjában több volt az elhízott, mint a hasonló korú amerikai átlagemberek között. A manapság sokat emlegetett metabolikus tünetcsoport, a súlytöbblet, a magas vérnyomás, a 2-típusú cukorbetegség és a kedvezőtlen vérzsírszint együttes előfordulása is gyakoribb volt az egykori élsportolók között, ez pedig jelentősen növeli a szív- és érrendszeri betegségek megjelenésének kockázatát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását