2024. május 3. - Tímea, Irma

Aki feledékeny, fantáziátlan

A legtöbb ember gyerekkorában sokat álmodozik arról, hogy egyszer majd űrhajós, politikus vagy szuperhős lesz belőle. Felnőve azonban sokan a közelmúltbeli emlékeket sem képesek felidézni, nemhogy új dolgokat elképzelni a jövőre vonatkozóan. A Harvard Egy
2008. január 10. csütörtök 19:55 - Hírextra
A kutatók szerint az epizodikus memória – amely a saját múltbeli emlékeinket jeleníti meg – tesz képessé minket arra, hogy múltbeli és jövőbeni szituációkban elképzeljük magunkat. Eszerint ahhoz, hogy elképzeljünk jövőbeni dolgokat, képesnek kell lennünk a múltbéli emlékeinket felidézni, hogy annak különböző részleteit újra összerakva képzeletbeli dolgokat alkothassunk meg. Ezt a folyamatot konstruktív-epizodikus szimulációnak nevezik.

Donna Rose Addis, Alana Wong és Daniel Schacter harvardi pszichológusok ezt a hipotézist bebizonyítandó végezték el kísérletüket, amely során különböző korú, véletlenszerűen kiválasztott felnőtteket kértek meg rá, hogy töltsenek ki egy általuk készített tesztet.

A tesztben különböző szavak szerepeltek, amelyekhez a résztvevőknek múltbeli eseményeket és elképzelt szituációkat kellett társítaniuk. Az eredmények szerint az idősebb résztvevők sokkal kevesebb emléket tudtak kapcsolni a szavakhoz, és közel sem tudták az eseményeket olyan részletesen leírni, mint a fiatalabb alanyok.

A kísérlet részletes leírása a 'Psychological Science' című szaklap januári számában olvasható. "Kísérletünk bebizonyította, hogy a korral járó memóriaromlás szorosan összefügg a jövőbeni tervek hiányával az idősebb felnőtteknél. Egyéb memóriaterületek érintettsége is felmerült, ezért a kutatásokat tovább folytatjuk" – nyilatkozták a kutatók.

Forrás: vital.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását