2024. április 20. - Tivadar

Kiderülhet ki a legszexibb tanár a felsőoktatásban

Új távlatokat nyithat a magyar felsőoktatásban egy frissen elindult internetes oldal – legalábbis az alkotók szerint. A felületen az egyetemisták és a főiskolások értékelhetik oktatóikat különböző, esetenként meghökkentő szempontok szerint.
2010. május 5. szerda 12:48 - Gyülvészi András
A MarkMyProfessor.com oldalon a magyar felsőoktatásban tanuló hallgatók értékelhetik az oktatóikat a nagynyilvánosság előtt. Az értékelési szempontok meglehetősen változatosak, például megtalálhatóak köztük az előadásmód, a felkészültség, a segítőkészség mellet az oktatott tantárgy hasznossága és a követelmények teljesíthetősége, sőt még a szexisség is.

A HírExtra felkereste Bonyhádi Gábort, a MarkMyProfessor Kft. marketingvezetőjét, aki válaszolt néhány kérdésünkre.

Miért hozták létre az oldalt?

MarkMyProffesor
"Itt a lehetőség, most osztályozd Te a tanáraidat, vagy böngéssz az értékelések között, és
dönts könnyedén, kinek az órájára ülsz be." - áll a MarkMyProffesor oldalán.
Jómagam és a társam úgy láttuk, hogy ma Magyarországon nincsen olyan online felület, olyan visszajelzési rendszer a diákok felé, ahonnan láthatják, hogy melyek azok a tanárok, akiknél érdemes vagy sem felvenni egy-egy adott tantárgyat. Ez volt az alapkoncepció, aztán tovább gondoltuk az oldalban rejlő lehetőségeket, és arra jutottunk, hogy olyan extradolgokat szeretnénk még nyújtani, mint a tananyag-feltöltési lehetőség, ami mind a tanárokat, mind a hallgatókat segíti abban, hogy könnyebben információhoz juthassanak.



Nem gondolják, hogy a hallgatók akár büntethetik is a tanárokat az oldal segítségével?

A jelenlegi visszajelzések alapján nem ez a helyzet. A diákok inkább örülnek annak, hogy megtudhatják ezeket az információkat, és nem büntetésre használják az oldalt, hanem arra, hogy valós, reális értékelést adjanak egy-egy tanárról. Ha megnézzük a weblapot, akkor láthatjuk, hogy sokkal több a pozitív értékelés.

Érdekesek az értékelésekhez használható szempontok, leginkább, ami a szexisséget illeti.


A tanárok megítélésében ennek a szempontnak nincs szerepe. A tanári érdemjegybe a segítőkészség, az előadásmód és a felkészültség számít bele. Sem a követelmények teljesíthetősége, sem a tárgy hasznossága, sem pedig az, hogy valaki szexinek találja-e az adott oktatót vagy sem, nem számít.

Ön szerint az oldalon való jelenlét motiválhatja a tanárokat adott esetben a tanítási stílusuk változtatására?

Mivel van lehetőség tanárként is regisztrálni az oldalra, amit mi ellenőrzünk is, az eddigiek alapján azt mondhatjuk, hogy a tanárok örülnek ennek, és mi számítunk is arra, hogy ezen információk alapján esetleg tudnak változtatni a módszereiken. Ha látnak olyan visszajelzéseket, amiket egy-egy diáktól egyébként nem kapnának meg, akkor azok alapján jobb órákat tudnak tartani.



A legszexibb

Megkérdeztük a tapasztalatairól dr. Cserjés Ágotát, a Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Karának főiskolai docensét, aki a MarkMyProfession oldalán kiérdemelte legszexibb oktatónak járó megtisztelő címet. (Legalábbis a jelenlegi állás szerint.)

„Nincs kifogásom a fordított értékelés ellen, egyedül a nagy nyilvánosság előttiség vet fel néhány kérdést. Nálunk házon belül már működik hasonló rendszer, azt a hallgatók kezelik, és nagyon ügyesen, gyakorlatilag minden probléma nélkül üzemeltetik az értékelést" - mondta el dr. Cserjés Ágota

Felvetésünkre, miszerint ő a legszexibb a következőképpen reagált: „Láttam már a külső rendszert is, hiszen felhívták rá a figyelmemet. Ez a szempont egy picit megmosolyogtat. Azt gondolom, hogy a poén miatt írták oda, vagyis ennek a mércének a létjogosultságáról nem vagyok meggyőződve. A szimpatikus-nem szimpatikus viszonyulás fontos lehetne, de kimondottan ez a mérce nekem egy kicsit vicces.”

Dr. Cserjés Ágota még elmondta, hogy némi szűréssel bár, de figyelik a negatív visszajelzéseket is, bár véleménye szerint azok az oktatók, akiknek eleve jó kapcsolata van a hallgatókkal nem sok újat tudhatnak meg, inkább azoknak szolgálhat hasznos információval az oldal, akik valamiért negatív értékelést kaptak.

Bárhogy is, a honlap elindult. Azt pedig, hogy fog-e értékes információval szolgálni arról, hogy adott esetben egy tantárgy nehéz, egy oktató trehány, esetleg felkészületlen vagy a hallgatók lusták, majd a jövő a fogja eldönteni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását