2024. május 5. - Györgyi

Gyereknap a Hajógyári Szigeten

Minden évben, május utolsó hétvégéjén gyermeknapokat szerveznek világszerte. Egy olyan nap ez számomra, ami kiskoromban mindig is emlékezetes volt.
2010. május 30. vasárnap 14:19 - Tamási Ágnes Anna
Most is eszembe jutnak azok a percek, mikor szüleimmel elmentünk kirándulni, és persze jó kölyök révén tömtem magamba a fagyit meg a sok vattacukrot, rohangáltam, lepkéket kergettem, kutyát sétáltattam a réten. Így, félig felnőttként annyira jó nosztalgiázni a nyolcvanas-kilencvenes évek gyermeknapjain, amikor még nem volt divat az állatsimogató ketrec, mindig ujjongtunk a körhinta láttán, és hihetetlen nagy lelkesedéssel vettünk részt a céllövöldés játékokon.

Ma, reggel fél kilenckor találkozóm volt egyik kedves kollégámmal, aki eljött velem poénkodni a Hajógyári Szigetre. Bár mindkettőnk szeme még csipás volt, hamar feléledtünk a friss levegőn.
Körülbelül negyed tízkor már oda is értünk, és élveztük a természet csodálatos harmóniáját.

Különösebb rendezvény igazából nem volt, csupán egy lovashintó „száguldozott” öt km/h sebességgel, amire simán felugorhattunk volna menet közben is. 500 Ft/ hosszú kör volt a hintó bérlése. Sajnos a tömeg miatt nem tudtunk bővebb információt kihúzni a tulajdonosból, hogy mit is jelent az a bizonyos „hosszú kör”. Talán az egész szigeten furikázhattunk volna, ha kivárjuk a kígyózó tömeget, de inkább továbbálltunk.
Amit tudni illik a gyereknapról
Az ENSZ közgyűlése 1954-ben javasolta (836(IX). határozat), hogy minden országban tartsák meg az Egyetemes Gyermeknapot. Az ünnep célja, hogy megemlékezzenek a világ gyermekeinek testvériségéről és egymás közti megértésről, valamint a gyermekek jóléte érdekében kifejtett küzdelemről. Javasolták a kormányoknak, hogy mindenhol olyan napot jelöljenek ki erre a célra, amit megfelelőnek gondolnak.

Mindenfelé apró gyermekeket, sportolókat, mosolygós szülőket, no meg kutyákat láthattunk.
Hátránya az egésznek, hogy a néhol térdigérő fűben talán tényleg nehezebb egy körhintát, vagy valami „majális szerűséget” szervezni ilyenkor a gyerekek napján. Pedig nem ártott volna, hiszen sokan voltak kint, főként családok látogatták meg a természetet.

Egy anyukával szóba is elegyedtünk, aki három csemetéjével látogatott ki a szigetre:

„Nálunk szinte minden nap gyereknap! Ha már van úgymond kölyökzsivaj a háznál, akkor mindig ezt érzi az ember. Szeretem nagyon, ha a család együtt van, mert a rohanó hétköznapokban sajnos kevés időnk van egymásra. A mai ebédet például a gyerekek szavazták meg, gyümölcsleves és császármorzsa! Egy anyának mindig mindenre fel kell készülnie.”

Ezek hallatán persze mi is gyerekké változtuk, hipp-hopp. Faágakat gyűjtöttünk, kardot „kovácsoltunk” belőlük, és vitézek lettünk mind a ketten. Igazából csak finoman ütöttük-vágtuk egymást, a viadal eredménye döntetlen lett.

Véleményem szerint, ha már egyszer van egy gyönyörű szigetünk, ahol friss a levegő, és ráadásul tudjuk, hogy gyereknapot kellene tartanunk, akkor nívósabb dolgokat is lehetne szervezni, nem csak családtalálkozót. Az apróságok ugyanúgy megérdemlik a Hajógyári Szigeten a gyerekzsúrokat, mint a tivornyázó fiatalok a Sziget Fesztivált.

Ezt leszámítva nagyon jól érzetem magam, örültem, hogy végre a szürkeségből ki tudtam szakadni.

Mindenkinek ügyelnie kell arra, hogy szíve mélyén azért maradjon egy kis gyermeki lélek is, hiszen az élet rögös útjait így könnyebben át lehet vészelni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását