2024. április 19. - Emma

Új korszak kezdődött a kaposvári hajléktalanok ellátásában

Új korszak kezdődött a kaposvári hajléktalanok ellátásában; ezentúl új helyen, egy komplex szolgáltatást nyújtó központban biztosít számukra ellátást a Magyar Vöröskereszt.
2008. január 8. kedd 15:26 - Hírextra

Vörös Gyula, az önkormányzat népjóléti igazgatója kedden, a régi hajléktalanszálló jelképes bezárása alkalmából a helyszínen tartott sajtótájékoztatón azt mondta: "igazi sikertörténet" a változás. Kiemelte: a beruházás egyetlen kaposvári adóforintot sem igényelt.

Tájékoztatása szerint a Magyar Vöröskereszt Somogy megyei szervezete 2004-ben eredményesen pályázott egy, a hajléktalan emberek ellátását segítő programra, így a 255 millió forintos beruházást Európai Uniós támogatásból valósították meg.

Szita Károly, a város fideszes polgármestere azt hangsúlyozta: mindig is odafigyeltek a rászorulókra, az utcán élő embereket sohasem hagyták magukra. Mint rámutatott: ezentúl nem csak új helyen, a korábbiaknál jelentősen jobb körülmények között kapnak ellátást a hajléktalanok, de a Magyar Vöröskereszttel kötött szerződés szerint az elhelyezkedésben, a képzésben is segítik őket.

A polgármester közölte továbbá, hogy rövid időn belül lebontják az egykori építőipari felvonulási épületekben berendezett régi hajléktalanszállót, helyén 25 önkormányzati bérlakás épül.
Szabó János, a Családsegítő Központ vezetője emlékeztetett rá, hogy 1990-ben Kaposvár önkormányzata az országban elsőként igyekezett intézményesen segíteni a hajléktalanokon.

Sótonyi Tiborné, a Magyar Vöröskereszt Somogy megyei igazgatója az új, 1.200 négyzetméter alapterületű intézményt bemutatva, az első napok tapasztalatairól szólva kedvező változásokról számolt be. Mint mondta: szembetűnő, hogy a tisztább, rendezettebb környezet változatott az ellátottak viselkedésén, hozzáállásán.

A civil szervezet a létesítményt - az egykori tanműhelyek helyén hálótermeket, közösségi helyiségeket, fürdőszobákat és könyvtárat rendeztek be - az egyes ellátások után lehívható állami normatívából működteti, illetve szükség szerint kiegészíti az egyéb általuk bevonható forrásokkal.

A jelenlegi adatok szerint Kaposváron mintegy háromszáz hajléktalan él. Az új intézményben 50 ember részére éjjeli menedékhelyet, további 50 számára nappali ellátót, 100 fő számára népkonyhai ellátást, valamint 10 rászorultnak átmeneti szállást tudnak biztosítani. E mellett a szociális munkások az utcán élőknek a téli hónapokban élelmiszert és meleg teát visznek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását