2024. április 26. - Ervin

Nem szeretik a szállót a hajléktalanok Karácsonykor

A szokásosnál kevesebben töltik a karácsonyi időszakot hajléktalan szállókon, éjjeli menedékhelyeken, de ilyenkor is 90 százalékos a kihasználtság - mondta el Pelle József, a Budapesti Módszertani Szociális Központ vezetője. A szakember elmondta, hogy a v
2007. december 24. hétfő 13:03 - Hírextra
Az ünnep közeledtével jellemzően megnő azok száma, akik ismerősökhöz, családtagokhoz utaznak, így nem az utcán vagy a hajléktalan szállókon karácsonyoznak. A csaknem 30 hely kihasználtsága azonban ezekben a napokban is 90 százalékos - mondta el Pelle József. A szakember elmondta, az a tendencia, hogy január közepétől ismét egyre többen keresik fel a nappali vagy éjjeli melegedőket, átmeneti szállókat és megnő az ingyenes ebédet osztó népkonyha forgalma is.

Hozzávetőleg 4600 olyan férőhely van Budapesten, amelyet hajléktalanok vehetnek igénybe. Ebből 4-500 családosok átmeneti szállása, 4200 helyet tartanak fenn a gyermek nélkül érkezőknek. Ennek valamivel több mint a fele úgynevezett átmeneti szállás. Ezeket néhány hónapig lehet igénybe venni, egész nap ott lehet maradni. A többi pedig éjjeli menedékhely. Itt este hattól reggel nyolcig várják a fedél nélkül maradtakat. Van körülbelül 1400 nappali melegedő is, oda csak hétköznap napközben lehet menni, de a karácsony kivételnek számít, ilyenkor is várják a hideg elől behúzódókat.

Ételt azonban csak a tartós bentlakásos helyeken adnak, illetve télen az éjjeli menedékhelyen is jár úgynevezett kiegészítő étkeztetés este, de ez a szakember szerint nem ér fel egy vacsorával. A nappali melegedőkben jár némi élelmiszer, és a népkonyhán is kap mindenki egy tál meleg ételt- mondta el Pelle József.

A szakember azt mondta becslések szerint legalább 8-10 ezer ember él fedél nélkül a fővárosban

A férőhelyekről a Menhely Alapítvány diszpécserszolgálata ad tájékoztatást a 338-4186-os számon.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását