2024. május 4. - Mónika, Flórián

Gyerekeknek is magasztalják a hadsereget

A brit sereg már a hétéves gyerekeket is megcélozza toborzó kampányával, melyben felmagasztalja a hadviselést - állítja egy jelentés. Részben az iraki és afganisztáni konfliktusok negatív társadalmi visszhangja miatt a brit sereg toborzást indított, melly
2008. január 8. kedd 14:04 - Hírextra

A kampány részeként hangsúlyosabban mutatják be a katonai karrier "akcióhős" oldalát és kevésbé a valóságot - állapítja meg egy civil szervezet, a Joseph Rowntree Charitable Trust által finanszírozott jelentés.

Nagy-Britannia az egyetlen ország az Európai Unióban, ahol már a 16 évesek körében is engedélyezett a katonai toborzás. A kiskorúak különösen hajlanak rá, hogy a kockázatok alapos mérlegelése nélkül csatlakozzanak egy fegyveres testülethez. A hadviselést vonzó színben feltüntető marketing őket célozza meg.

A "Megalapozott döntés? Fegyveres erők és toborzási gyakorlatuk az Egyesült Királyságban" jelentés pontosabb kép közvetítését szorgalmazza a hadseregen belüli életről, valamint a toborzási korhatár felemelését 17 évre.

A Védelmi Minisztérium válaszában tagadta, hogy 16 éven aluliakat is megcélzott volna marketingkampányával. Azt azonban nélkülözhetetlennek tartja, hogy a munkaerőpiacon élesedő versenyben a hadsereg is megismertesse munkáját a fiatalokkal.

"A tájékoztatócsoportok évente mintegy ezer iskolába látogatnak el, kizárólag az iskola meghívása alapján. Nem toborozni mennek, hanem tudatosítani kívánják a diákokban a fegyveres erők helyét társadalmunkban" - reagált a minisztérium szóvivője a jelentés állításaira.

A The Rowntree Trust stratégiai kutató alapítvány, mely a társadalmi problémák hátterét keresi és közbenjár azoknál, akiktől változtatást remél.

A jelentést író David Gee számos írott és videó anyagot elemzett a tanulmány elkészítéséhez. Példáiból kiderül, hogy az ördög itt is a részletekben rejlik: a tájékoztató-toborzók nem használták az "ölni" szót, helyette a "döntő csapás" vagy a "megtámadni az ellenséget" fordulatokat alkalmazták.

Gee szerint a besorozott kiskorúak egy része arról sem tudott, hogy amennyiben nem törölteti magát hat hónapon belül a listáról, erre négy évig már nincs jogszerű lehetősége.

Minden két 16 és 22 éves kora között belépő katonára jut egy, aki viszont kilép. A jelentés szerint ennek oka sokszor az ígéretek be nem tartása, a terrorizálás, a szexuális zaklatás gyakorisága.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását