2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Továbbra is félnek a magyarok

A kiosztott katonai behívók miatt Zombor környékén csökkenőben a feszültség, de azért még félnek az emberek. Adán álhírnek minősült a háromezer behívó kiosztása.
2007. december 1. szombat 12:02 - Hírextra
Továbbra is mindennapos téma a vajdasági magyarság körében, hogy a katonaság behívókat osztogat a tartalékosoknak. Az elmúlt hetekben elsősorban Zombor környékén osztottak ki több behívót is. A környék magyarlakta településein a polgárok megijedtek a hírtől, az sem nyugtatta meg őket túlságosan, hogy a védelmi minisztériumban közölték, csupán a haderőreform keretében végzett átszervezésről van szó.

A zombori, apatini, kúlai és a hódsági községek lakói elsősorban azért aggódnak, mert az átszervezés egybe esik Koszovó végső státusának meghatározásával is, amely miatt nem kizártak a fegyveres összetűzések az ország déli részén. Gomboson ki is mondták: tiltakozó gyűléseket kellene tartani, de mindeddig egyetlen politikai szervezet sem volt hajlandó erre.

Értesüléseink szerint az utóbbi néhány napban csökkent a behívók kézbesítése a zombori község területén. Ezzel szemben a Tisza mentén fekvő Adán a napokban olyan hírek keltek szárnyra, hogy nagy számú katonai behívót osztottak ki a tartalékosoknak. Egyes hírek szerint 30, még mások szerint 1500 behívót. Hosszas keresés után sem akadt olyan ember, aki az elmúlt napokban-hetekben tartalékos katonák részére kiállított behívót kapott volna. Valószínűsíthető ezért, hogy alaptalan rémhírről van szó.

Az elmúlt hetekben többen is behívót kaptak, hogy jelenjenek meg az illetékes katonai ügyosztályon az új háborús beosztás ismertetése céljából. A minisztérium szerint a haderőreform keretében végzett átcsoportosításról van szó. Az eset kapcsán tiltakozását fejezte ki a Vajdasági Magyar Szövetség, de az Országgyűlés Külügyi Bizottsága is foglalkozott az üggyel.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását