2024. május 2. - Zsigmond

Schumannal varázsol

2008. február 7-én a Művészetek Palotájában vendégszerepel Schiff András és az Európai Kamarazenekar. A műsoron Mendelssohn: Hebridák-nyitánya (op. 26), Schumann: Bevezetés és allegro appassionatója (op. 92), Mendelssohn: d-moll zongoraversenye (op. 40) é
2008. január 7. hétfő 15:25 - Hírextra

Schiff András ötéves korában kezdte zenei tanulmányait, a Liszt Ferenc Zeneakadémián Kadosa Pál, Kurtág György és Rados Ferenc növendéke volt, Londonban George Malcolm mellett tanult. A világ legnevesebb zenekaraival és karmestereivel dolgozott együtt, napjainkban többnyire szólistaként és karmesterként lép fel. 1999-ben alapította saját kamarazenekarát a Cappella Andrea Barcát, amely nemzetközileg ismert szólistákból, kamaramuzsikusokból és barátokból áll. Azon kívül, hogy ezzel az együttessel rendszeresen dolgozik, minden évben koncertezik a Philharmonia Philharmonia zenekarral és az Európai Kamarazenekarral. Művészi munkájának fontos részét képezik azok a szólóestek és koncertsorozatok, amelyeken Bach, Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Chopin, Schumann és Bartók kompozícióit játssza.

Többek között a Bartók-Pásztory-díj, a Nemzetközi Komolyzenei Díj, a düsseldorfi Robert Schumann Intézet Claudio Arrau Emlékére, a Kossuth-díj, két Grammy- és két Gramophone-díj birtokosa.
Az Európai Kamarazenekar az 1981-ben megalakult Európai Közösség Ifjúsági Zenekarának utódja. Az akkor Claudio Abbado által irányított együttesben 23 éves és annál fiatalabb muzsikusok foglaltak helyet, akik azonban folytatni szerették volna a közös munkát idősebb korukban is. Kamarazenekart alapítottak, amelynek első művészeti vezetője Abbado lett. Ő vezényelt a megalakulást követő, kontinens-szerte óriási sikert aratott turnéjukon, és az ő neve fémjelzi hanglemezdíjas Rossini-Schubert felvételüket is. Az Európai Kamarazenekart szoros szálak fűzik Nikolaus Harnoncourthoz is, akivel Beethoven kilenc szimfóniáját rögzítették, számos nemzetközi díjjal gyarapítva így az elismerések gyűjteményét.

Forrás: OTS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását