2024. április 29. - Péter

Két dudás egy csárdában

Wolfgang Wagner "utolsó trükkjeként" jellemezték szerdán német zenei körökben a Bayreuthi Ünnepi Játékok 88 esztendős igazgatójának előző napi bejelentését arról, hogy augusztus 31-i hatállyal lemond a játékok irányításáról.
2008. április 30. szerda 17:11 - Hírextra
Richard Wagner unokájának bejelentése nem okozott meglepetést, az már hosszabb ideje a" levegőben lógott". A játékokat évtizedek - egészen pontosan 1951 - óta vezető Wolfgang Wagner egészségi állapota az elmúlt időszakban jelentősen meggyengült, s második feleségének, Gudrunnak tavaly novemberben bekövetkezett halála lelkileg is rendkívüli módon megviselte.
 Mindennek ellenére mostanáig ellenállt a nyomásnak, hogy mondjon le "életre szóló" mandátumáról.
A lemondás bejelentése, illetve annak időzítése bayreuthi "bennfentesek" szerint mindenekelőtt két dologra utal. Eszerint Wolfgang Wagnernek sikerült elérnie, hogy az első, illetve második házasságából származó, korban és mentalitásban is amúgy meglehetősen különböző lánya, Eva Wagner-Pasquier és Katharina Wagner - akik éveken keresztül alig beszéltek egymással - kibéküljön, s együtt pályázza meg a játékok irányítását. Továbbá mindezzel összefüggésben azt is, hogy a fesztivál igazgatói testülete áldását adja minderre. Azaz, hogy a játékok jövőjével kapcsolatban egyhangú, széles konszenzuson alapuló megoldás szülessék. Amúgy Gudrun halála ebből a szempontból "apró szerencsét" jelentett a szerencsétlenségben, ugyanis - még Eva és Katharina békekötése előtt - elvezetett Wolfgang Wagner és Eva kibéküléséhez is.

Az elmúlt hónapokban az "örökösödéssel" kapcsolatban több forgatókönyv látott napvilágot, amelyben a két Wagner-lány külön-külön főszerepet kapott, de a két, az őket ismerők szerint rendkívül eltérő profilú hölgy együttes pályázásról egészen a közelmúltig nem volt szó. A 63 éves Eva valódi operamenedzser hírében áll, míg a 29 éves Katharina tavaly A nürnbergi mesterdalnokok meglehetősen modern rendezésével bizonyított.

A bayreuthi "játékszabályok" szerint a két testvér közös pályázatának benyújtása után most több hónapos, úgynevezett gondolkodási szünet következik. S a játékokat irányító alapítványi tanács szeptember 1-jén ül össze, hogy meghozza döntését. A két testvér kinevezése azonban gyakorlatilag eldőlt, a nagy kérdés szakértők szerint azonban az, hogy megfér-e két dudás egy csárdában, azaz a két testvér évtizedes harag után képes-e együttműködni egymással.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását