2024. április 30. - Katalin, Kitti

Gyurcsány védje meg a szlovákiai magyarokat!

Az MDF szerint a szlovák kormánykoalíció tagadja a szlovákiai magyar közösség létét, az ellenzéki párt ezért felszólítja Gyurcsány Ferenc kormányfőt, hogy védje meg a felvidéki magyarokat - hangsúlyozta Csapody Miklós MDF-es politikus hétfőn az MTI-nek. S
2008. január 7. hétfő 16:11 - Hírextra

Az MDF felszólítja Gyurcsány Ferenc kormányfőt, hogy a hallgatás helyett tegye meg a megfelelő lépéseket a szlovákiai magyar közösség védelmében - fogalmazott közleményében Csapody Miklós. Hozzátette: a demokrata fórum felkéri az Európai Parlament képviselőit, ítéljék el a szlovák kormányt az európai elvekkel ellentétes magatartása miatt. Egyben reményünket fejezzük ki, hogy az Európai Szocialisták Pártja a Smer felfüggesztését nem csupán fenntartja, de a pártot ki is zárja abból a politikai közösségből, amely a szociáldemokrácia elveit vallja magáénak.

A kommüniké szerint az MDF felkéri az Európai Parlament magyar képviselőit és az Európai Néppárt frakcióját, foglaljon állást a szlovák koalíció fenti törekvéseivel kapcsolatban.

Az, hogy a Szlovák Nemzeti Párt álláspontja szerint "Szlovákiában nem élnek magyarok, csak elmagyarosított szlovákok, akik magyarul beszélnek", az egykori román diktátor, Nicolae Ceausescu politikai gyakorlatát idézi, ezt pedig megdöbbentőnek tartja az Magyar Demokrata Fórum - hangsúlyozta Csapody Miklós, aki emlékeztetett arra, hogy Szlovákiában a magyarellenes nacionalizmus a Szlovák Nemzeti Párt és a Smer koalíciójával már korábban a kormánypolitika rangjára emelkedett.

Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára reagálásában az MTI-nek azt mondta, a kormány minden felszólítás nélkül is többször kinyilvánította, hogy a szomszédos országokban élő magyar közösségek sorsának alakulása és a kétoldalú államközi kapcsolatok egymástól elválaszthatatlanok.

Hozzátette: sérelem esetén a kormány eddig is mindig fellépett.

A szakállamtitkár hangsúlyozta: nem vesznek részt abban a kampányban, hogyan próbálják meg egyesek utólag átírni a történelmet.

Ján Slota, kormánykoalícióhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke múlt pénteken jelentette ki a SITA hírügynökségnek, hogy "Szlovákiában nem élnek magyarok, csak szlovákok, akik magyarul beszélnek. (...) Én azt állítom, hogy ezek nem magyarok, hanem szlovákok, akik magyarul fejezik ki magukat".

A kormányfő, Robert Fico Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) nevű pártja és az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) közötti együttműködés több mint egy éve szakadt meg. A Smer tagságának felfüggesztését éppen az indokolta, hogy Robert Fico közösséget vállalt a szélsőséges magyargyűlöletét nem leplező Ján Slotával.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását