2024. március 28. - Gedeon, Johanna

10 éves a Virtuális Rádiómúzeum

10 éves a magyar és európai rádióipar gyöngyszemeit bemutató Első Zalai Rádiómúzeum Alapítvány honlapja a Virtuális Rádiómúzeum, amely a Magyarországon, 1998-ban elsőként létrehozott és egyben a legnagyobb ilyen jellegű virtuális gyűjteménye.Címe:http://w
2008. január 4. péntek 14:58 - Hírextra

10 éves a magyar és európai rádióipar gyöngyszemeit bemutató Első Zalai Rádiómúzeum Alapítvány honlapja a virtuális Rádiómúzeum, amely a Magyarországon, 1998-ban elsőként létrehozott és egyben a legnagyobb ilyen jellegű virtuális gyűjteménye, a honlap címe: wwww.zalaszam.hu/radio . A honlapon így egyéb más érdekesség mellett 630 db. "kiállítási" tétel tekinthető meg. Az Első Zalai Rádiómúzeum Alapítvány honlapján keresztül igyekszik népszerűsíteni a magyar rádióipar jelentős világszerte elismert termékeit. A Rádiómúzeum címet viselő website, közérthető módon próbálja népszerűsíteni a régi rádiók megőrzésének kultuszát. A honlapon gazdagon illusztrálva, találunk fotókat, grafikákat, statisztikákat a témával kapcsolatosan. A linkek között tippeket találhatunk, arról is, hogy mit érdemes a régi rádiókkal kapcsolatban megnézni a világhálón. Értékes szakirodalom gyűjtemény ad segítséget a téma iránt mélyebben érdeklődőknek és gyártási év kronológia segíti azt, hogy megtaláljuk mikor gyártották nagypapánk rádióját. A gyűjtemény két Európában is ritkaságnak számító készüléke a Philips Népvevő és a Standard gyár Pertrix nevű készüléke, de láthatunk itt detektoros rádiót 1926-ból is. Továbbá az 1958-as brüsszeli világkiállítás néhány nagydíjasa is említést érdemel.

További érdekességek, különlegességek találhatóak az Unicum címszó alatt. Az egyes témáknál részletes magyarázatokhoz vezető leágazások vannak a témát bővebben megismerni kívánók számára. Többek között láthatjuk itt egy kétszeres sztahanovista lőmester lakását, de egy sztahanovista oklevelet is. A honlap ill. gyűjtemény ismertségét, elismertségét jól jellemezheti a legnagyobb európai rádiógyűjtői szervezet websit-ján lévő értékelés (www.radiomuseum.org), amelyen a site-ot legfigyelemreméltóbbak közé rangsorolják a szervezet tagjai. A rádióipar kezdő és aranyidőszakában a Tungsram termékeit szinte a világ minden országába exportálták, nem kevésbé volt jelentős elismertsége, piaca az ORION termékeinek sem amelyek az ötvenes évek végén még a Dél-Amerikai földrészre is eljutottak. Időnként az is előfordult, hogy a két márka gyártmányait a nagyobb ismertség miatt a másik nevén hozták külföldön forgalomba, de arra is volt példa a Videoton piacra lépése után, hogy termékei külföldön Orion emblémával, márkanévvel kerültek forgalomba. Ezért is kaphatott az Első zalai Rádiómúzeum Alapítvány kuratóriumának elnöke levelet Peruból régi eredeti csomagolásban megtalált Orion rádiókról. Az alapítvány eddigi eredményei jórészt annak is köszönhetőek, hogy sokan azonosultak alapítvány céljaival és anyagi vagy tárgyi hozzájárulásokkal segítették a magyar technikai örökség megőrzését, méltó bemutatását.

Kiadó: Első Zalai Rádiómúzeum Alapítvány

Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását