2024. május 19. - Ivó, Milán

A tízmilliós tanulmányról minden adat nyilvános

Az üvegzseb-törvény miatt a Digital Natives-szel kötött szerződés minden lényeges adata nyilvános, a tiszteletdíjat pedig csak a szakmai felülvizsgálat után fizetik ki - közölte az MTI kérdésére Budai Bernadett kormányszóvivő pénteken.
2008. január 4. péntek 15:02 - Hírextra

A kormányzati kommunikációs szakállamtitkárság a kormányzati tájékoztatás informatikai megújításán dolgozik; az ezt megalapozó szakmai munkához kért szakmai segítséget a Digital Nativestől, amelynek kiválasztásnál kizárólag a szakmai hozzáértés és a többéves tapasztalat számított - mondta a kormányszóvivő.

Budai Bernadett kiemelte: a szerződés minden lényeges alapadata automatikusan nyilvános, a Fidesz helyettes szóvivőjének információi éppen azon alapulnak, hogy a Miniszterelnöki Hivatal, az úgynevezett üvegzseb-törvény előírásainak eleget téve, internetes honlapján folyamatosan hozza nyilvánosságra a hasonló szerződések megkötésének tényét, tartalmát és összegét is.

Mint mondta, a Gyurcsány-kormány gyakorlata alapvetően tér el az Orbán-kormányétól. Ráadásul, mint eddig is, ebben az esetben is lehetőség van arra, hogy magát a tanulmányt is megtekintse bárki, köztük, ha ezt igényli, a Fidesz helyettes szóvivője is, vagyis ez is alapvetően eltér az 1998 és 2002 közötti gyakorlattól - jelentette ki.

A kormányszóvivő kitért arra: eddig egyetlen fillért sem utalt át a Digital Nativesnek a kormányzati kommunikációs szakállamtitkárság, az átutalás feltétele ugyanis az, hogy a megrendelt tanulmánynak ki kell elégítenie a joggal elvárható szakmai követelményeket, és erről igazolást kell kiállítani. Ez a szakmai felülvizsgálat van folyamatban jelenleg - közölte.

Hangsúlyozta: a hasonló szerződések felülvizsgálata szintén folyamatban van.

Budai Bernadett emlékezetett arra: a közbeszerzési törvény 296. paragrafusa alapján - amely a tanulmányokat az egyszerű közbeszerzési eljárás alóli kivételnek tekinti - tanulmány esetén a nettó 25 millió forintot elérő beszerzések esetén kell közbeszerzési eljárást lefolytatni. A szerzői jogi törvény alapján a felhasználási szerződések tartalmát a felek szabadon állapítják meg, beleértendő ebbe a felhasználási díj mértéke is, amely az elvégzett munka minőségével és mennyiségével áll arányban - fűzte hozzá.

Arra az ellenzéki kifogásra, hogy miért külső céget bíznak meg a tanulmányok elkészítésével, miért nem a Miniszterelnöki Hivatal, vagy más tárca készíti el az anyagokat, azt válaszolta: a kormány takarékosan bánik az adófizetők pénzével, a hasonló tanulmányok elkészítése egyszeri, nem pedig állandó jellegű tevékenységet jelent, ugyanakkor speciális szakértelem szükséges hozzá, ezért ennek elvégzésével olcsóbb külső céget megbízni, mint ilyen céllal teljes munkaidőben alkalmazni embereket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását