2024. május 3. - Tímea, Irma

A komp jár, a jég veszélyes

A Balaton jege 6-14 centiméter vastag, egyenetlen; jegesedés miatt péntekig lezárják a Sió-zsilipet, de a Szántód-Tihany közt járó komp egyelőre tovább közlekedik.
2008. január 3. csütörtök 14:55 - Hírextra

Horváth László, a balatoni vízirendészet vezetője csütörtökön az MTI-nek elmondta, a Balaton jege nem hízott az utóbbi napokban, továbbra is veszélyes, egy-egy településen belül is igen eltérő a vastagsága, ezért nem mindenütt alkalmas téli sportolásra. Az ónos eső és az enyhe időjárás miatt a jég felülete sok helyen egyenetlen, ezért a korábbi napoknál kevesebbeket csábít korcsolyázásra.

Kapócs Ferenc, a Balatoni Hajózási Zrt. kereskedelmi igazgatója arról számolt be az MTI-nek, hogy minden nap ellenőrzik a jégvastagságot, ami egyelőre nem akadályozza a Szántód-Tihany közötti kompközlekedést. A rév útvonalán a vízáramlás, és a komp által kevert vízmozgás miatt lassú a jegesedés.

Fejér Vilmos, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság balatoni kirendeltségének vezetője elmondta, a jegesedés miatt péntekig teljesen lezárják a Sió-zsilipet. A tóból az optimálisnál magasabb vízszint miatt november végén kezdték el ereszteni a vizet. Azóta 81,5 millió köbméternyi víz távozott a Balatonból a csatornán át, ami 13,5 centiméternyi vízszintcsökkenést jelent. Jelenleg nem jelentős mértékben, de még mindig 3 centiméterrel magasabb a tó vízszintje a téli időszakban optimális 95 centiméternél, azonban a zsilip nem alkalmas a jég alóli vízeresztésre.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását