2023. december 2. - Melinda, Vivien

Petőfi-blues

„Petőfi nem bamba szobor a Duna-parton. Petőfi nem anyámtyúkja, kisiskolásoknak cukormázból. Petőfi egy kis mérges ember, aki azt mondja, robbantsuk fel a világot, akasszuk fel a királyokat, és ne tűrjük birkamódra, hogy packázzanak velünk. (…
2008. január 3. csütörtök 14:57 - Hírextra

Most viszont, hála Ferenczi Györgynek és társainak, itt dübörög az igazi, az irgalmatlan, a megalkuvást nem ismerő bluesos-rockos, kőkemény Sándor. Magyartanárok, magyarok, tanárok és nem tanárok, figyelem!” – írja Lackfi János író-költő-műfordító Ferenczi Petőfi-albuma kapcsán.

Tény, hogy a country-zene eredetét nem kis hazánkban kell keresnünk, de hogy Ferenczi György univerzális zenészként a hazai country-műfaj egyik kiváló egyénisége, az is biztos. Pályafutását countryzenészként kezdte itthon, majd külföldön zenélt. Érdeklődése igen széleskörű, Jimi Hendrix-től kezdve a Hobo Blues Banden át a Muzsikásig „zenei mindenevő”. Játszik gitáron és hegedűn, énekel, a szájharmonikának pedig igazi virtuóza: 1993-ban a trossingeni szájharmonika VB-n a legjobb minősítést kapta. Kísérletező ambícióit különböző fúziós projektek színpadra állításával elégítette ki, írt zenét filmhez (Jancsó Miklós: Lámpást adott kezembe az Úr Pesten), együtt zenélt az LGT-vel, a Hobo Blues Banddel, Gerendás Péterrel, nyert ARTISJUS díjat és kétszer eMeRTon-díjat.

Január 22-i produkciójakor a Rackajam-mel Petőfi-verseket ad majd elő olyan művészek közreműködésével, mint Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos, vagy mint a Back II Black együttes szaxofonosa, Bársony Bálint.

Ezt megelőzően, a koncerthez kapcsolódó január 16-i Műhelybeszélgetés vendége Ferenczi György és Gryllus Dániel lesz.


Forrás: mupa.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását