2024. április 23. - Béla

Putyin és Sarkozy éve

2007 a választások éve volt külföldön. Sarkozy és Putyin megválasztása, az amerikai elnökválasztás előkészületei, kormányalakítás Ukrajnában, váltás Lengyelországban és választás előtti rendkivüli állapot Grúziában és Pakisztánban. Felfokozott várakozások
2008. január 1. kedd 17:30 - Tálos Lőrinc
Alternatív elnök kerestetik

Januárban Hillary Clinton a honlapján közzéteszi, hogy indul az elnökjelöltségért a Demokrata Pártban. Legfőbb riválisa Barack Obama színesbőrű illinois-i szenátor. Bármelyikük nyerne, először lenne női, vagy afroamerikai elnöke a szuperhatalomnak. A republikánusok Rudy Giulianit, volt New-Yorki polgármestert, John McCain arizonai szenátort és a mormon Mitt Romney-t, volt Massachusets-i kormányzót indíthatják ellene. Guilianit és McCaint igazi neokon héjának tartják. Hetvenkilenc éve először fordul elő, hogy sem hivatalban lévő elnök, sem alelnök nem indul a posztért. Jello Biafra, a Dead Kennedys egykori frontembere az esélytelen Zöld Párt szineiben indul. Legfőbb programpontja: „Basszák meg mind!”

Ha már Kerry nem jött össze...

Májusban megynyerte a francia elnökválasztást a Jobboldali Nicolas Sarkozy. Sikereiben komoly szerepe volt annak, hogy az évek óta szétesett baloldal most sem tudott kellő összehangoltsággal felállni Segolene Royal mögött, és az, hogy a besült, önmagában megunt és rühellt jobboldalon épp elődje, Jacques Chirac kiekézésével, azaz új seprűként sikerült eladnia magát. Keménykezű embernek ismerszik, sose felejtik el megemlíteni a határozott bevándorláspolitikai elképzeléseit. Aktivizálta az Unión belüli francia külpolitikát és mind elődjével, mind a francia baloldallal szemben benyalt az Egyesült Államoknak. A válófélben lévő, és rögtön becsajozó hiperkatív elnökről szuperlativuszokban szokás beszélni. A karót nyelt Sarkozybol hiányzik elődjei charme-ja, de egy feltört káeurópaitól ne is várjunk el mást.

Narancsos koalíció II.

Ukrajnában a nyugat-barát ellenzék pártsoraiból egyre többen ültek át a kormánypárti, oroszbarát padsorokba. Viktor Juscsenko államfő májusra előre hozott választásokat írt ki. Ezt a lépését Viktor Janukovics és a Régiók Pártja többször is megtámadta. Állandó huzavona mellett végül szeptemberben tartották a szavazást, amin az RP épp hogy megelőzte a Julia Timosenko körüli csoportosulást, ám kormányt alakítani nem tudott. Timosenko és Juscsenko végül kibékültek, a helyzetre való tekintettel felmelegítették a 2004-es narancsos koalíciót. Timosenko többszöri leszavazás után tudott kormányt alakítani.

A narancsgrúz

Grúziában hasonló helyzet alakult ki, mint Ukrajnában. Pár évvel ezelőtt mindkét országban kvázi-forradalom útján vették át a hatalmat a nyugat-barát erők a választásokat elcsaló moszkovitáktól. A remény mindkét országban hamar elszállt. Ukrajnában kaotikus helyzet alakult ki, a győztes felek összevesztek és ismét az oroszbarát erők kezébe tették a hatalmat. Grúziában Mihail Szaakasvili diktatúrát kezdett kiépíteni, az ellenzéke szerint leszámolt Zurab Zsvanyijával, akinek a karrirejét köszönheti. Azután, hogy az elnök bejelentette: elhalasztja a választásokat, tüntetések, és azok szétzavarása után zavargások törtek ki Tbiliszi utcáin. A több hétig tartó szükségállapotnak végül az vetett véget, hogy Szaakasvili bejelentette, nem hogy elhalasztja, de előre hozza a választásokat. Picit később le is mondott. Január 5-én ismét figyelhetünk a kaukázusi országra.

Kormány nélküli állam

Belgiumban egész novemberig nem tudtak koalícióra lépni a flamand és frankofón pártok, pedig az ország alkotmánya kötelezi őket erre. Ezzel megdöntötték saját korábbi rekordjukat, akkor 148 napig nem tudtak megállapodni egymással. A helyzet koránt sem vészes. Néhányan ugyan ijesztgetnek az ország ketté szakadásával, de ez eddig nem történt meg és még a kormányalakításnál is távolabbi opciónak tűnik. Az ország közben működik, bizonyságául annak, hogy igazából minden politikust haza kéne zavarni letolt gatyával. Kerékkötők mindahányan.

Varsói átszállás

Októberben a nemzeti-liberális Polgári Platform nyerte az előrehozott lengyelországi választásokat. A választásokat azután írták ki, hogy a Kaczynski ikrek vezette jobboldali konzervatívok, a Jog és Igazságosság Pártja összeveszett a vele koalícióban álló két kis populista párttal, ezért kisebbségbe szorult. A győztes Donald Tusk kormánya helyreállította a „Kacsák” bel és külpolitikai botrányai által megtépázott Lengyelország iránti bizalmat.

Átkozott család

Októberben, nyolc évi számüzetés után visszatért pakisztánba Benazir Bhutto. A kivégzett Zulfikar Ali Bhutto lányát kapásból egy százharminckilenc áldozatot követelő robbantásos merénylettel fogadták, azt még túlélte. Pervez Musarraf elnök aki vértelen puccsal vette át a hatalmat Navaz Sarif mérsékelt iszlamista vezetőtől, lemondott a hadsereg főparancsnoki tisztéről és január 8-ra előrehozott választásokat írt ki, majd december közepén feloldotta az ellenlábasa szervezte tüntetések miatt bevezetett szükségállapotot. Benazir Bhuttót december 27-én öngyilkos merénylő ölte meg Rawalpindiben.

Választás orosz módra

Kétharmados többséget szerzett a Putyin-párt (Egységes Oroszország) az orosz parlamenti választásokon. Az elnök saját hátán vitte be, a rajta kívül utált alakokból álló mamelukokat és pedálgépeket felvonultató pártot a Dumába. A választás finoman szólva nem a nyugati liberális demokrácia bevett játékszabályai szerint zajlott. Mondjuk ki: Putyin lassan cárrá választatja magát a Néva jegén. Akinek ez nem tetszik, az majd mehet utat építeni Kolimára. Eszünkbe jut a régi vicc a Kremlbe érkező táviratról, amiben ez áll: kueldjetek vodkat stop a neep joozanodik stop keresik a caaratyuskaat stop.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását