2024. május 4. - Mónika, Flórián

Magyar kultúra Brüsszelben

A Brüsszeli Magyar Kulturális Intézet sikeresen beépült a város szövetébe, s elindult az intézményes kapcsolatok kiépítése a belga politikai, tudományos és kulturális élet különböző szervezeteivel, s meghatározó személyiségeivel - így összegezte röviden a
2007. december 29. szombat 15:38 - Hírextra
Petőcz György úgy látja, hogy erre az intézményi alapra már bátran lehet építeni a jövő évi programokat. Az intézetnek most a legfontosabb tennivalója, hogy Brüsszelen kívül elérje Vallóniát és Flandriát, sőt még Hollandiát is. Tehát a területi terjeszkedésen van a hangsúly. Ehhez persze hálózat kell, s ennek kialakításához nyújt nagy segítséget az intézet megújult, több nyelvű honlapja.

Az igazgató elmondta: a területi terjeszkedéshez hozzájárul, hogy a magyar intézet sikeresen bekapcsolódott különböző belgiumi fesztiválokba, és ezt az utat a jövőben is folytatni kívánja. Petőcz György példaként említette, hogy a vallóniai Liege-ben fiatal magyar tervezők is részt vesznek a Design Biennálén, az ugyancsak Liege-i dzsesszfesztiválon, s a brüsszeli Jazz Marathon rendezvényén. Tervezik, hogy Vajda Lajos (1908-1941) festőművész, akinek életműve a magyar avantgárd művészileg legmaradandóbb oeuvre-je - munkáiból nagy kiállítást rendeznek Flandriában, Antwerpenben.

Az intézet szervezésében 2008-ban a Krétakör Színház a Feketeország című darabbal részt vesz az Europalián, az uniós tagországok kulturális fesztiválján, a Théatre Royal de Namur színpadán játszanak. Fellép a fesztiválon többek között Lajkó Félix és zenekara, valamint Horgas Eszter fuvolaművész is. Az intézet - együttműködve az Európai Parlamenttel - magyar cigányzenészeket, táncosokat is meghív a nemzetközi romafesztiválra.

Az igazgató nagy eredménynek tartja, hogy magyar komolyzenei koncerttel bejutottak a nagyhírű brüsszeli Conservatoire-ba, ahol Bartók Béla, Kodály Zoltán és Hubay Jenő művei csendültek föl. Brüsszel főterén pedig a Kodály- emlékév kapcsán "teltházas" hangversenyt tartottak.

Nagysikerű, teltházas József Attila estet rendeztek az intézetben Jordán Tamás és Sebő Ferenc közreműködésével. Konrád György író Európa határai címmel tartott előadást a 0. Filozófiai Fesztiválon, ahol Forgács Péter idei Erasmus-díjas filmkészítő alkotásaiból vetítettek. Kiss Erzsi és zenekara ugyancsak teltházas koncertet adott, még Hollandiából is jöttek meghallgatni őket fiatalok.

Folytatódik 2008-ban is a kortárs képzőművészetet reprezentáló magyar galériák bemutatása a brüsszeli intézetben. A Várfok Galéria kiállítása például olyan sikeres, hogy január 10-ig meghosszabbították - tette hozzá az igazgató.

A brüsszeli magyar intézet is csatlakozott a párizsi és a londoni kulturális központ együttműködési megállapodásához, s ahogy Petőcz György elmondta, 2008 elején közös pályázatot írnak ki kortárs képzőművészeti és könnyűzenei programra. Ez a fajta munkamegosztás azt jelenti, hogy a pályázat nyertese nemcsak egy, hanem három országban is bemutatkozhat, nagyobb publicitást kaphat, míg az intézetek megoszthatják a költségeket- tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását