2024. április 26. - Ervin

Nem büntették meg a Magyarországon törvényt sértő Gerhard Bergert

Megúszhatja Gerhard Berger, hogy 2007. augusztus 2-án a budapesti Roosevelt téren talpig Marlboro feliratú ruhában és kocsival pózolt az újságírók előtt. A Közép-Magyarországi Regionális Felügyelőség ugyan megállapította a jogsértést, mégis megtagadta az
2007. december 31. hétfő 20:02 - Hírextra

Miközben Gerhard Bergerről és a kocsijáról közzétett fényképekért EGYMILLIÓ FORINTOS bírsággal sújtotta a Felügyelőség a SANOMA Budapest Kiadói Zrt-t és ÖTSZÁZEZER FORINTOS bírsággal a Roosevelt téri autósgálát szervező HUNGARORING Sport Zrt-t, addig a főbűnös Gerhard Berger, illetve a tulajdonába lévő Scuderia Toro Rosso versenyistálló egyetlen fillér bírságot sem kapott. Pedig a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. Törvény (KET) 18.§ (2) bekezdése alapján: "Ha az ügyfél nem magyar állampolgár, illetve külföldön nyilvántartásba vett jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, akkor hatósági ügyében - amennyiben nemzetközi szerződés vagy az adott ügyfajtára irányadó különös eljárási szabály eltérően nem rendelkezik - a Magyar Köztársaság területén magyar hatóság jár el, feltéve, hogy az eljárásban az Unió jogi aktusát, illetve magyar jogszabályt kell alkalmazni.

 A 18.§ (3) bekezdése szerint: "Jogszabály felhatalmazása, illetve nemzetközi szerződés vagy viszonosság alapján az ügyfél hatósági ügyében külföldön a magyar külképviseleti hatóság, illetve konzuli szolgálat jár el.". A Felügyelőség ennek ellenére saját jogászait kikerülve a másodfokon eljáró Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz (NFH) fordult "jogértelmezésért". Ezzel kizárta a kétszintű hatósági jogorvoslat lehetőségét, hiszen az NFH másodfokon aligha fog saját állásfoglalásával ellentétes döntést hozni.

A FÜSTIRTÓK EGYESÜLET 2007. augusztus 2-án kezdeményezett eljárást a Felügyelőség végtelenségig elhúzta, majd miután összebeszélt a másodfokú hatósággal, négy hónap múlva (!) elutasította a kérelmünket. Arra hivatkozott, hogy: " egy a Scuderia Toro Rosso versenyistállóval szemben esetlegesen lefolytatott reklám-felügyeleti eljárásban kiszabott közigazgatási szankció más tagállamban ( ) történő végrehajtására a magyar hatóságoknak jogalap hiányában nincsen eljárási jogosultságuk.". Ehhez csak annyit: a Felügyelőség az általunk eddig kezdeményezett mintegy 140 eljárás során tudomásunk szerint egyszer sem intézkedett a bírság végrehajtásáról. Ráadásul a határozat Gerhard Berger magánszeméllyel egyáltalán nem foglalkozik, pedig az általa viselt, reklámokkal borított versenyzői overál tudomásunk szerint a személyes tulajdonában van. A jelek szerint a Felügyelőség továbbra is eltűri majd, ha egy külföldi cég a Forma 1-es Magyar Nagydíj rendezésének időpontja környékén szánt szándékkal megszegi az Európai Unió 2005. július 31-e óta hatályos, a dohányreklámozást tiltó 33/2003-as direktíváját.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását