2024. április 26. - Ervin

Több tesztoszteron, több vicc

A férfiak többet tréfálkoznak, amit a tesztoszteron férfihormon okoz - állítják brit szakértők.
2007. december 22. szombat 15:28 - Hírextra

Sam Shuster, a norfolki és norwichi egyetemi kórház orvosa saját különleges hobbiját, az egykereküzést választotta vizsgálata tárgyául. 400 személy reakcióját jegyezte fel, miután városa utcáin bohóckodott az uniciklivel.

Míg a nők bátorító, dicsérő módon kommentálták a tényt, addig a férfiak inkább viccelődtek rajta, a legagresszívabb megjegyzéseket a fiatal férfiak tették.

Az emberek mintegy fele beszólásokkal is reagált, zömükben férfiak. Alig néhány nő tréfálkozott rajta, míg a férfiak 75 százaléka viccelődött. A leggyakoribb bekiabálás az "Elvesztette az egyik kerekét?" volt.

Sok gúnyos, becsmérlő megjegyzés is elhangzott. Az autóban ülő fiatal férfiak viszonyultak a legdurvábban, az ablakot lehúzva támadó módon kiabáltak ki.

Ez utóbbi viselkedés nem jellemezte az idősebb férfiakat, ők még a nőknél is elismerőbb, csodáló megjegyzéseket tettek.

Korábbi tanulmányok is egyértelműen azt támasztják alá, hogy a nők és férfiak eltérően használják a humort és másképp reagálnak rá.

A kutatások szerint a férfiak tréfálkozása támadóbb, célpontjuk a másik ember gyengesége. Shuster szerint a humor az agresszióból fejlődik ki és a férfi nemi hormonokhoz kapcsolható.

A fiúk 11-13 éves koruk körül kezdenek agresszívabbá válni, ahogy elérik a pubertáskort.

Shuster magyarázata szerint az eredetileg támadásnak induló megközelítést alakítja át a férfi gúnnyá, vagy humoros megjegyzéssé.

A tesztoszteron testi, viselkedésbeli és pszichológiai hatásait elemezte Nick Neave pszichológus is a Northumbria Egyetemen.

Véleménye szerint az agresszívan reagáló férfiak az egykereküző férfitől ösztönösen fenyegetve érezték magukat. A bohóckodó ugyanis magára vonta a környezetben lévő nők figyelmét, amiből így nem jutott nekik, a vetélytársaknak. A fiatal hímneműek számára különösen irritáló lehet, ha szűkülni látják a nemzési célra választhatók körét - teszi hozzá a viselkedéskutató.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását