2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Hóvége

A karácsonyi hacacáré ismét remek alkalomnak kínálkozik az eladósodásra. Hiába kaptuk meg az éves elszámoló számlát a gázművektől, valahogy mindig késztetést érzünk a kedvezményes áruhitelek igénybevételére, hogy aztán világitó mikulást vegyünk rajta amit
2007. december 22. szombat 17:20 - Tálos Lőrinc
Csórók karácsonya

Minden hóvége nehéz. A decemberi meg különösen. Megérkezik az első fűtésszámla, és a hónap végén ünnepek vannak. Lezárnánk az évet, szépen, nyugalomban. Lehet akármilyen puritán a karácsonyunk, még úgy is költséges. Évek óta utolsó nap, déltájban veszem a karácsonyfát, akkor már percenként esnek az árak – a fenyődisztribútorok is mennének haza – és megelégszünk a pici, görbe és féloldalas csemetével is, a lényeg, hogy faragás nélkül passzoljon a talpba. Gondoltam már rá, hogy jövőre magammal viszem és felpróbálom a kiszemelt csemetékre, mint valami cipőt, de idén már nem lesz fánk. Gyerek nincs, és csak a szenteste kedvéért költözöm „haza” egy picit, édesanyámhoz. Először filmet vettem neki, aztán kiderült, hogy tönkrement ősöreg televiziónkban a tuner, olcsóbb venni egyet használtan, mint megcsináltatni. Fene gondolta, hogy az Orion alkatrész ma már luxuscikk. Akkor inkább tévét vettem, mint fát, már elképzeltem, ahogy együtt megnézzük a filmet amit utoljára, talán kamaszkoromban néztem meg vele, késő este, mert a klasszikus filmeket későn adják. Szeretünk együtt filmet nézni. Anyám adott kölcsön a készülékre, alig bírtam eldugni, pedig nem orrba-szájba reklámozott „akciós” 72 centis. Idén a vacsora is visszafogotabb lesz, és borból is megfelel a középső polc. Nem költekezünk őrült módjára, nem veszünk giccses besurranó Mikulást a lakótelepi erkélyre, villogó bizbaszokat az ablakba, nem adósodunk el a műszaki cikkek osztályán. Igaz, ezekre eddig se volt szűkségem.

Még csóróbbaké

És mindig vannak, akiknek ennyire se telik, nincs hol, nincs kivel, nincs miből megülni a karácsonyt. A Lehel csarnok mellett az aluljáróban hajléktalanok aludtak összebújva, egy középkorú hölgy, két cekkerrel, egy doboz ételt tett melléjük a piaci kifőzdéből. A Duna partján, a frissen átadott irodaház-torony mellett bódéváros. Körülöttük emberek főznek kis bográcskákban. Néha kiszáll a rendőrség és szociálisan érzékenyen eltünteti a palota mellől a Füles kuckójára hasonlító tákolmányokat. Karácsonykor talán békén hagyják őket. Vagy nem. Disznóvágásra se engedték őket haza, szenteste is szolgálatban vannak, fene se tudja hogy vesznek elégtételt a világon.

Ünnepkényszer

Év végén a legnagyobbak a családi perpatvarok, a legzsúfoltabbak a sebészeti osztályok és a legkenetteljesebbek a politikusok. A mindennek klappolnia kell kényszere megöli a túlszervezett ünnepet, a kócos idegszálak akkor sülnek ki végleg, szikrákat szórva, amikor keserű füstszag jön a sütő felől, vagy kiderül, hogy pont egy izzó hiányzik az égősorból. Papa kergeti mamát a nagykéssel, mama sír, gyerekek bezárkóznak. Újabb és újabb ígéretek kerülnek az ország karácsonyfája alá. A felére töpörödött tizenharmadik havi bérből adósodnak el a közalkalmazottak, a visszatartott áfából a kisvállalkozók. Minden nap jótékonykodik valamelyik kirakatfigura, természetesen kamerák előtt.

Együtt volt a család

Anyám mesélte, gyerekkorában azért szerette a karácsonyt, mert nagyapám ilyenkor nem dolgozott, hanem ebéd után nekiült a gyerekeivel kártyázni, s kártyáztak sötétedésig, majd még tovább. Senkit sem érdekelt, mi lesz a fa alatt. Év vége felé meg kellene egy kicsit állni, visszanézni a múltba, elbúcsúzni halottainktól, egymásra figyelni és kártyázni, közösen fimet nézni. A fogyasztás utáni hajsza helyett meg kéne próbálni jól érezni magunkat. A vésők, balták, fűrészek okozta sebekbe ragadó fenyőgyantát már megúsztam. Próbálják ki önök is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását