2024. június 2. - Kármen, Anita

Rájár a rúd a szocialistákra

Megint bajba kerülhet egy szocialista polgármester. A Kopaszi-gát körüli nyomozás olyan stádiumba jutott, hogy Molnár Gyula akár gyanúsított is lehet. Újabb szocialista politikus a bíróságon?
2010. január 18. hétfő 07:59 - Pénzes Dávid
Nem leszek divatos. Merthogy manapság divat, hogy ha a Fidesz valami botrányba keveredik, az újságíró nemcsak a Fidesz-botrányt írja meg, de rögtön talál mellé egy szocialista mutyit is, csak hogy rendkívül kiegyensúlyozottnak látszódjon. Most a szocikról lesz szó.

Kopaszi

A legutóbbi hírek a 11. kerületről szólnak, ahol a Kopaszi-gát ügyében indított a Központi Főügyészség nyomozást. Jobban mondva az ügyben az ügyészség már régóta vizsgálódik, ám most jutott olyan szakaszba a nyomozás, amikor már kizárólag a Központi Nyomozó Főügyészség viheti tovább az eljárást, mivel csak ők jogosultak meggyanúsítani mentelmi joggal rendelkező személyt.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a 11. kerület három országgyűlési képviselőjének valamelyike (esetleg többen is) megalapozottan gyanúsíthatók a Kopaszi-gáton történt törvénytelenségekkel.

Mert mi is történt?

A múlt
A Lágymányosi-öböl környéke, a Kopaszi-gát és az ahhoz tartozó belső terület az önkormányzat tulajdonában volt 2004 januárjáig, de fokozatos tulajdonszerzéssel az ingatlan átkerült Leisztinger Tamás nevéhez kötődő Eravis Rt.-hez. Az ismert vállalkozó a telek egy részét aztán jelentős haszonnal tovább is adta egy portugál befektetőnek. A tranzakció körülményei miatt már indult rendőrségi vizsgálat. A Fővárosi Főügyészség 2007 októberében indított nyomozást különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés elkövetésének alapos gyanújával.
A Kopaszi-gát hatalmas területe a 11. kerületben található, és állami tulajdon volt. Ám az önkormányzat szemet vette a területre és meg is szerezte azt az államtól, mondván, ott komoly fejlesztéseket fog végrehajtani: játszóteret, parkot (és egyéb létesítményeket is) épít. Az állam ekkor 10 ezer forintos négyzetméteráron eladta a területet az önkormányzatnak. (Szocialista kormány egy szocialista önkormányzatnak)

Az önkormányzat ezután a területet (annak egy frekventált részét) mégsem játszótérré és parkká alakította, hanem eladta a baloldal egyik emblematikus milliárdosának, Leisztinger Tamásnak - illetve az ő egyik érdekeltségi körébe tartozó cégnek. Méghozzá ugyanolyan alacsony, 10 ezer forintos négyzetméterenkénti áron. Jelenleg a környéken a minimum ár 50 ezer forint/négyzetméter. Az új tulajdonos természetesen nem játszóteret és parkot, hanem hatalmas irodaházakat kíván felhúzni a területen.

Ez már sok volt

Schneller Domonkos a Fidesz helyi képviselője már 2007-ben feljelentést tett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt. Majd tavaly ezt kiegészítette közokirat-hamisítás és csalás gyanújára. A főügyészség a napokban vette át az ügyet, és jelezték mentelmi joggal rendelkező személy is a látóterükbe került.

Három honatyáról lehet szó: Kupper András a Fidesz képviselője nemmel szavazott az eladáskor, így ő nem jöhet szóba. Lakos Imre az SZDSZ képviselője támogatta az eladást, ahogy Molnár Gyula is, a kerület szocialista polgármestere. Schneller egyik kijelentésében egyértelművé tette a dolgot: bizonyítani tudja, hogy Molnár Gyula, a XI. kerület MSZP-s polgármestere a Lágymányosi-öböl menti önkormányzati telkeket három héttel a képviselő-testület döntése előtt eladta, és bejegyeztette rá a Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó egyik cég tulajdonjogát. Schneller szerint Leisztinger úgy kerülhetett a 36 hektárt birtokló cégbe, hogy arról a képviselő-testület nem tudott.

Mi lesz Molnárral?

Ha már a főügyészség nyomoz, és a hírek így szivárognak, akkor pillanatok kérdése lehet, hogy mikor kérik az országgyűléstől Molnár Gyula kiadatását. Ez pedig komoly bajba sodorhatja a szocialisták egyik erős emberét. Hiszen a kiadatásról már csak a következő parlament dönthet (kicsi arra az esély, hogy e miatt egy szocialista többségű parlament rendkívüli ülést hívjon össze). Így egy fideszes többség májusban minden bizonnyal ki fogja adni Molnárt. Az is elképzelhető, hogy ő lesz az első áldozata a Fidesz által beígért „felelősségre vonási hadjáratnak”. Persze, a bűnösségét majd a bíróság dönti el.

Ha meg Molnár egyáltalán nem jut be a Parlamentbe, akkor végképp bajban lehet (Az országos listán az 59. helyen van, ez a számítások szerint még éppen befutó hely)

Rájár a rúd a szocialistákra.

És még egy szép eset
2006. április 28-án Kabai Károlyt a Nyíregyházi Városi Bíróság börtönbüntetésre, valamint a közügyektől való eltiltásra ítélte. A nyírbogáti szocialista vállalkozót első fokon adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett, jelentős kárt okozó csalás bűntettében és magánokirat-hamisítás vétségében találta bűnösnek a bíróság. A kiküldött felszólítólevél szerint 2007. március 13-án kellett volna bevonulnia Kabainak a nyíregyházi büntetés-végrehajtási intézetbe, hogy letöltse börtönbüntetését. Kabai Károly azonban mégsem volnult be a börtönbe, helyette pszichiátriai kórházi kezelésre jelentkezett, és a büntetés végrehajtásának elhalasztását kérte.
Nem szeretnék szélsőséges következtetéseket levonni az esetből. De érdemes felsorolni azokat az ügyeket, amiket a nyolc éve kormányzó szocialista párt produkált. Hunvald György hetedik kerületi polgármester rács mögött van, mert Gál György Szabad demokrata képviselővel együtt az Erzsébetváros ingatlanjait játszotta át fillérekért magánembereknek.

Zuschlag János Kecskeméten üldögél, mert fiktív szocialista alapítványok nevében tüntetett el állami pénzeket. Sukorón a Gyurcsány-kormányzat kötött olyan megállapodást, hogy az állam végül 600 millióval bukhat. Herédy Dezső, Tiszaderzs volt szocialista polgármestere ellen sikkasztással és hűtlen kezeléssel emeltek vádat. Szabó Lórándot, Dombóvár MSZP-SZDSZ-es polgármesterét hivatali visszaélés és személyes adatokkal visszaélés bűntette miatt ítélték el elsőfokon.

Kálmán András Dunaújváros szocialista polgármesterét Fejér megyei főügyészség megalapozottan gyanúsítja különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel. Benedek Fülöpöt, az agrártárca volt szakállamtitkárát, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettesét másfél év (három év próbaidőre felfüggesztett) börtönbüntetésre ítélte hivatali visszaélés miatt a Heves Megyei Bíróság hivatali visszaélés miatt. És akkor nem is szóltunk a BKV-s letartóztatásokról.

Ezek nem légből kapott ügyek, hanem tények. A szocialista párt nyolc éves hatalmának eredményei. És persze itt jönne az, hogy ha a Fidesz lenne hatalmon, mit tenne, meg hogy ők sem különbek. De mint említettem, nem vagyok divatos. A másik oldalnak is megvannak a maga ügyei, de az egy másik elemzés tárgya lesz akkor, amikor ők lesznek évekig hatalmon.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását