2024. április 30. - Katalin, Kitti

A csantavéri hős meghódíthatja Magyarországot!

Ma rendezik a Csillag Születik című tehetségkutató verseny döntőjét. A következőkben összehasonlítom a mai tehetségkutatást a régi Ki mit tudokéval, majd korteskedek egy kicsit az én kis csillagom, Utasi Árpika mellett.
2007. december 22. szombat 12:01 - Pór Károly
Mikor a „Csillag Születik” című tehetségkutató vetélkedőt nézem fölsejlik előttem a régi „Ki mit tudok”, „Táncdalfesztiválok” hangulata. A műsorok célja akkor is az volt, hogy tehetséges művészek, ifjú énekesek megmutathassák magukat, illetve hangjukat a nagyközönségnek. Akkor is egy ország szurkolta végéig a televíziók előtt ülve a versenyeket, akkor is zsűri értékelt, és akkor is igazi őstehetségek tűntek fel a színpadon, de még is minden egész más volt…

A döntősök
Utasi Árpád, mesemondó
"Életkor: 14
Csillagjegy: Mérleg
Hobbi: computeres játékok, ju-do "

Árpi még csak 14 éves, mégis olyan élvezetesen mond mesét, ahogyan nagyapáink tették. Ennek köszönhetően többet tud a pletykás asszonyokról és Mátyás királyról, mint a felnőttek nagy része. Lehet, hogy hamarosan az égig érő paszulyról is hallhatunk majd tőle, hiszen kedvenc tantárgya a biológia.

Bíró Gergő, énekes
Életkor: 12 év
Csillagjegy: Szűz
Hobbi: olvasás, számítógépezés, LEGO-zás"

A 12 éves Gergőéknél családi hagyomány a zene szeretete. Gergő énektanára vette észre, hogy a kisfiúnak gyönyörű hangja van, azóta nyeri is sorra az iskolai és országos népdal versenyeket. Legjobban nagymamájának szeret énekelni, aki sütivel hálálja meg a házi koncerteket.

Kovácsovics Fruzsina, énekes

"Életkor: 18 év
Csillagjegy: Nyilas
Hobbi: gitározás és éneklés"

Fruzsiéknál minden nap zeng a ház. Testvérével és unokatestvérével egy zenekarban játszik, és rengeteget próbálnak. Délelőtt egyetemre jár, délután a hangszálait edzzi, esténként pedig még marad ereje egy kis levezető röplabdázásra a barátnőkkel.

For 4 dance

Bárány Kristóf : Életkor: 23 Csillagjegy: Halak, Hobbi: barátokkal tölteni az időt, filmnézés
Enyedi Péter : Életkor: 24, Csillagjegy: Oroszlán, Hobbi: síelés, tenisz Gál Sándor Áron: Életkor: 23 Csillagjegy: Halak, Hobbi: síelés, kirándulás
Illés Dániel István: Életkor: 23, Csillagjegy: Skorpió, Hobbi: barátok, kirándulás

"A fiúk három éve koptatják a színpadokat és persze csizmatalpaikat. Először azonban nem tánclépéseket gyakoroltak együtt, hanem a malteres kanál forgatását, hiszen próbatermüket tégláról téglára maguk építették."
Hogy még is mi változott? Minden, de legfőképp a világ! A cél ma már az, hogy a műsort sugárzó kereskedelmi csatorna lenyomja riválisát a nézettségi harcban, minél nagyobb reklámbevételekre tegyen szert, hasznot húzzon a nézőkből. Megváltozott a tehetségkutató műsor címe is! „Csillag Születik” - így hívják a 21. század „Ki mit tudját”, azt a műsort, amit természetesen egy az egyben külföldről importáltak. Hogy miért kell egy magyar csatornán nyugati licenc alapján tehetséget kutatni? Magam sem tudom, mikor régen olyan jól csináltuk ezt mi magyarok is, mindenféle licenc és csinnadratta nélkül! Mert felhajtás az aztán van rendesen, nem úgy, mint régen. Ma már a színpad is csillag alakú, és még csillag dal is van, bár szerintem főcímdalnak sokkal jobban illene a műsorhoz az ABBA Money, Money, Money című slágere…

Egyértelmű ugyanis, hogy ez az egész elsősorban a nézettségről, a pénzről, szól. A nézettség miatt kell tizenéves gyerekeknek több héten át, az iskolából kimaradva, a családtól távol bizonyítania tehetségét, és a pénz miatt van az, hogy a kedvencekre ma már 240 forint plusz áfáért lehet szavazni, és nem egy borítékért, plusz bélyegért cserébe levélben, mint régen.

Na, de még mielőtt máglyán elégetnénk a műsort sugárzó RTL Klubot, jegyezzük meg, hogy megváltozott a világ, mások lettek az igények, a pénz diktál, a kutya ugat. Bíró Gergely pedig népdalt énekel, Utasi Árpi mesét mond, a For 4 dance népitáncot jár. Olyan produkciók, és olyan egyéniségek, melyekből nagyon keveset találni az egysíkúvá, unalmassá vált magyar sztárvilágban. A négyből három zsűritag –Falusi Mariann, Náray Tamás, és Keleti Andrea - ezt nem akarta megérteni több héten keresztül. El voltak ájulva egyes popénekesektől, miközben tehetséges, vagy éppen fahangú sztárocskákkal már tele van a padlás! (Éppen ezért nem is említettem a műsor negyedik döntősét Kovácsovics Fruzsinát, aki egy nagyon kedves teremtés, de produkciójával Dunát lehetne rekeszteni.)

Érték az, amiből kevés van! Ezért értékes Gergő, Árpika, és a négy táncos fiú előadása. Akkor is ha olykor egysíkú (az utóbbi kettőre mindenképp igaz ez). Az egyformaságra egyébként a negyedik zsűritag, Fábry Sándor adott csattanós választ: „Columbo-t is azért szeretjük, mert mindig ugyanolyan.” Másfelől mutasson nekem valaki amolyan mesemondót, vagy táncost, aki másfél-két hónapon keresztül hétről-hétre meg tud újulni. Épp az a legnagyobb baj ezzel a tehetségkutatóval, hogy túl sokáig tart.

Persze van ennek jó oldala is, mert Gergőt és Árpit hétről-hétre élvezet hallgatni. Csak kicsit sajnálom őket, mert túl nagy nyomás nehezedik rájuk fiatal koruk ellenére (Árpi 14, Gergő 12 éves). Az eddig megszokott nyugodt kis életük teljesen felborult. Gergő egy debreceni értelmiségi családból származó, nagyon okos, rendkívül tehetséges, kiegyensúlyozott kisfiú, aki jól viseli a feszültséget. Árpi épp ennek az ellenkezője: egyszerű szegény parasztfiú a vajdasági Csantavérről, aki könnyen elpityeredik, ha bírálják. Nem kitűnő tanuló, de még csak kiugró tehetségnek sem mondanám, egyszerűen csak jó a beszélőkéje. Viszont megvan benne az, ami semelyik másik „kiscsillagban”: magában hordozza a népmesei legkisebb fiú motívumát, aki egy az isten háta mögötti helyről elindul meghódítani a világot. Árpika lovak, tehenek és malacok között nőtt fel, metrót és villamost akkor látott először, amikor a műsor miatt Pestre utazott. Nagy álma egy számítógép volt, de a családnak nem futotta rá. Néhány év alatt azért összekuporgattak egy használt gépre valót, de annyira használtat tudtak csak venni, hogy néhány hónapnál tovább nem is bírta a masina. Így Árpinak szabadidejében jobb híján maradt a házkörüli munka, az állatok etetése, ami kiskorától kezdve meghatározza mindennapjait. Már maga az csoda, hogy egy csantavéri istállóból indulva eljutott a világot jelentő deszkákig, és jelen pillanatban talán ő a legnépszerűbb kisfiú Magyarországon (a Csillag Születik honlapján leadott szimpátiavoksokban mintegy 2 ezer szavazattal előzi meg Gergőt, de Fruzsinát és a táncos fiúkat is maga mögé utasította).

Nagy kérdés, hogy mi lesz Árpival a műsor után, hogyan tudja azt az egészet feldolgozni, ami vele történt, vissza tud-e majd rázódni abba a környezetbe, amiből a vetélkedő kiszakította. Egy biztos, én, és még rajtam kívül sok ezren ebben az országban, ma neki szurkolnak majd, mert megvalósíthatja a szegénylegény történetét, aki legyőzte a gonosz sárkányt (Árpi esetében ez a sárkány lehet mondjuk Náray Tamás, aki sehogy nem tudta elfogadni az általa elképzelt sztárvilágba nehezen beilleszthető Árpikát), és a végén elnyeri méltó jutalmát (ami jelen esetben nem a királylány keze, hanem pénznyeremény, és egy autó – hogy Árpi mit kezd majd a kocsival, ez legyen a legkisebb baj).
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását