2024. április 30. - Katalin, Kitti

Gaskó, Norbika, meg a sztrájktörő takarítónő

Idős bácsi, lyukas rafiaszatyrát szorongatva álldogál az üres peronon, valahol messze vidéken. Vonatnak nyoma sincs, csak a szél lobogtatja meg egyszer-egyszer a lezserül kigombolt ingét. Anyjukat már, hogy kéthavonta gondolnak egyet és elkezdenek sztrájk
2008. július 16. szerda 07:39 - Gedei Szilárd
Hogy mit csinálnak, sztrájkolnak? – kérdezi tőlem az álmos-üres vidéki kisváros állomásából kilépve egy srác valamikor hét óra körül. A jogsiját menne intézni a közeli „nagyvárosba”, nincs is nagyon hozzászokva a vasút nyújtotta szolgáltatásokhoz. Most akkor mivel menjek? – néz rám kérdőn és a jegyét lobogtatva kidugja fejét a peron felé. De csakhamar csalódottan húzza vissza; nem jön a vonat. Mások a munkahelyükre szeretnének eljutni, ugyancsak esélytelenül. Egy ilyen vasutassztrájk betesz az egész országnak, de nézd meg – int a bácsi az állomás épülete mellett ügyködő fiatal lányra – nézd csak, a Marika bezzeg nem sztrájkol. Valóban. Marika, a kis állomás takarítója és mindenese serényen söpröget, mint akinek fogalma sincs arról, hogy itten kérem szépen sztrájk van. Vagy ő nem akar részesülni a Cargo eladásából befolyt összegből? Nem hiszek én ebben, mondja végül értetlen kérdésemre és határozott, egyenletes csapásokkal tovább takarítja a kegyelemvonatra várakozó kis társaság eldobott csikkjeit. Meg amúgy is – néz még egyszer utoljára fel – a legtöbb vasutas azt sem tudta az első sztrájkig, hogy mi fán terem ez a Cargo. Sokan meg még most sem tudják…

A reménybeli utasoknak pedig kezd elfogyni a türelmük, egyre zsugorodik a társaság. Megunják a várakozást, hazaszállingóznak, egy fiatal lány még beszól a munkahelyre: ne várják, nem tud bemenni ma. De legalább megpróbálta, akarta, mert bizony le kell majd dolgoznia a hiányzó napot – a főnöke biztos nem a csabai gyorssal jár be.

Olyanok is vannak, akiket igazán megérint a hír, hogy ki kell hagyniuk az adott napi vonatozást. Kisfiú jön a kövér anyjával, szép lassan bandukolva a sínek mellett. Mennénk az SZTK-ba – mondja diadalmas válaszként a csodálkozó szemekre, s mutatja a gyerek szemét – be van gyulladva. Gaskót ez nem érdekli – szól valaki a várakozók közül, és igaza van: a VDSZSZ sztrájkszervezője valószínűleg nem kalkulálta be a kis Norbika forrongó kötőhártyáját a munkabeszüntetés megálmodásakor.

De talán megtörténik a csoda: a távolban, ahol a sínek talán már összeérnek megjelenik egy csillogó pont, egy nagyon távoli vonat közeledik. Te Peti, milyen vonat lesz ez? – kiált be az irodába az egyik munkásarcú férfi. Az állomásfőnök pedig mély, brummogó hangján egyből lelohasztja a reményeket: Túl gyors, nem áll az itt meg – s a kérdező sűrű káromkodások közepette ül vissza a padra. Marika közben végez a dolgával, és kulcscsomóját lóbálva megosztja a szűk tréningnadrágját vizslató férfinéppel a bánatát: bizony ő is menne haza a szomszéd faluba, s reméli, hogy jön valami.

A hangosbemondó pedig – mintha csak erre várt volna – a semmivel össze nem téveszthető kistelepülési recsegős stílusban már közli is: Személyvonat érkezik Hatvanból és továbbindul Szolnokra. Ekkor már a nyolc órához közeledünk, a merészebbje már három és fél órája vár erre a pillanatra, ők a nap fénypontjaként tekintenek a lassuló szerelvényre. De olyan is akad, aki a legjobban időzít: kinyúlt rockerpólós kislány érkezik, és az éjfekete, imós hajának üde bájával úgy szökken fel a vonatra, hogy biztosra veszem, soha még csak nem is hallott Gaskó Istvánról, a VDSZSZ-t meg maximum valami új triphop bandaként tudja elképzelni. Megjegyzem, lehet, hogy jobb is így neki…

Ami viszont nem jó és nem hiányzik senkinek, hogy órákig, napokig ne közlekedjenek a vonatok. Sok helyen ugyanis a mindennapi megélhetés elengedhetetlen eszköze a vasút, egyszerűen szükség van rá: úgy kell, mint az orvosnak a beteg, vagy mint a temetkezési vállalkozónak a halál. Ami pedig egyre nyilvánvalóbb: Gaskó mester nem feltétlen népszerű az országban és ez meglepő módon a vasutasok köreiben is elmondható. Ez persze őt nem érdekli, érvényesíttetni akarja az érdekeket, sok ezer vasutas nevében akar pénzt kicsikarni az államtól. Bejelentette, hogy még folytatják a felfüggesztett sztrájkot, majd valamikor, talán bármikor.

Lelke rajta, de hogy inkább a Gaskónak gyúlna be a szeme világa! – néz a távolodó szerelvény után az öreg, és elindul haza a szatyrában csörömpölő üres üvegekkel. Ő ugyanis nem a vonatra várt, ahogy mondja: ő nem vár csodákra.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását