2024. április 29. - Péter

Új arculat

A 2007-2008-as szezonra sikerült megalkotni és bevezetni a Párizsi Magyar Intézet (PMI) új arculatát megújuló műsorfüzettel, honlappal és egyéb felületekkel, a könyvtári olvasójegytől a névjegyekig - mondta el az MTI-nek Ecsedi-Derdák András, aki két éve
2007. december 20. csütörtök 17:20 - Hírextra

Emellett sikerült az épületben elvégezni az elengedhetetlen felújításokat a vendégszobáktól a közösségi terekig. 2008 januárjában a konzulátus elköltözik a PMI épületéből. A felszabaduló tér átalakításával kívánja megvalósítani az igazgató a pályázatában is megemlített kávézót vagy éttermet, amelyre már több külső vállalkozó is benyújtotta ajánlatát.

Az elmúlt évben közel kétszáz programot valósított meg a Párizsi Magyar Intézet, de ezt a számot az igazgató csökkenteni kívánja, mert szerinte jobban kéne egy-két nagyobb eseményre koncentrálni. Ezentúl a berlini, londoni, a brüsszeli és a stuttgarti intézettel egyeztetve szeretne a PMI több kulturális eseményt lebonyolítani, melyek keretében egy-egy művész vagy kiállítás egymás után több országban is bemutatkozhatna, s így az intézetek is hatékonyabban működhetnek. Erre volt példa ősszel a Kaláka együttes turnéja több nyugat-európai országban.

Az igazgató eltökélt szándéka, hogy a PMI minél több programja valósuljon meg az intézmény falain kívül, s ennek a törekvésnek a jele, hogy az október 23-i nemzeti ünnepről a forradalom szempontjából szimbolikus értékkel is bíró Sorbonne Egyetemen emlékeztek meg idén Párizsban.
A programok tartalmát illetően Ecsedi-Derdák András úgy látja, a PMI nyitottabb lett attól, hogy a korábbiaknál sokkal hangsúlyosabban jelentek meg a kortárs művészetek, ugyanakkor a folytonosság szellemében a jól működő, hagyományos elemek is élnek tovább, így számos tudományos konferenciára vagy könyvbemutatóra is sor került. Egyfajta közönségcsere figyelhető meg azzal, hogy egyre több, kifejezetten a kortárs magyar kultúra iránt érdeklődő francia fedezi fel magának a PMI-t. Az igazgató tervei szerint a 2008-2009-es szezonban a kortárs kiállítások szervezésére pályázatot ír ki, mert egy kurátor által koncepcióval szervezett sorozat művészeti szempontból és a szponzorok számára is nagyobb lehetőséget jelenthet.

Az igazgató kiemelte a Zene Ünnepét, amelyre tavaly 130 zenekar nyújtotta be pályázatát. Közülük három csapat vehetett részt a június 21-i koncertsorozaton a PMI épületével szembeni parkban idén először felállított magyar színpadon. November utolsó két hetében pedig 14 ország közreműködésével hat helyszínen került megrendezésre a Jazzycolors nevű nemzetközi dzsesszfesztivál, melynek igazgatója Ecsedi-Derdák András. A tömegközlekedési sztrájk ellenére valamennyi koncerten teltház volt, s újabb intézmények, így a német, a kanadai, a kurd és a dán kulturális központ már jelezte, hogy szeretne csatlakozni a jövő évi fesztiválhoz.

A kortárs művészeteken belül először jelent meg nagyszabású program keretében az irodalom a PMI-ben Virág Ibolya műfordító-könyvkiadó jóvoltából, aki közel húsz magyar és francia szerző és irodalmi szakember részvételével szervezte meg decemberben az első Magyar Irodalmi Fesztivált Párizsban.

A jövő év kiemelkedő eseményének ígérkezik a március 4. és 24. között a PMI közreműködésével a Lyoni Operaház szervezésben megvalósuló Zenei Biennálé, amely Eötvös Péter zeneszerző munkássága köré szerveződik.

Az 1848-as forradalom 150. évfordulóját pedig az osztrákokkal közösen fogja megünnepelni Párizsban Magyarország, amely az igazgató szándékai szerint az egyesült Európában a népek barátságáról kell, hogy szóljon. És azt sem szabad elfelejteni Ecsedi-Derdák András szerint, hogy az 1848-as forradalom Párizsból indult el és Bécsen keresztül ért el Budapestre.

A PMI mozitermében jelenleg kéthetente van vetítés, de a helyszín a jövő évtől V4 néven a visegrádi országok közös bejegyzett művészmozijává alakul át, ahol hetente többször lesznek láthatóak a közép-európai országok alkotásai. A PMI tetőteraszán és az épülettel szembeni parkban pedig a nyári hónapokban a Sziget Fesztivál Silent Discójához hasonló módon csak fülhallgatóval hallható filmek vetítésével csendes mozi kezdi meg működését.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását