2024. április 20. - Tivadar

Most bárki börtönbe mehet

Különleges élményt kínál a látogatóknak a Nógrád Megyei Levéltár és a Balassagyarmati Fegyház és Börtön közös programja június 20-án. A rabszállítóval érkező érdeklődők előtt megnyílik a börtönkapu, a levéltári dokumentumok bemutatják a fegyintézet múltját és jelenét, a távozók börtöntetoválással búcsúzhatnak az intézettől.
2009. június 9. kedd 09:19 - HírExtra
A börtön zárt rendszer, de a levéltár is az maradhat, ha a saját világába zártan működik, ezért most házhoz, pontosabban börtönbe megy. A levéltár őrzi a Balassagyarmat közepén álló, építészetileg egyedülálló börtön építésének dokumentumait, a Rabdolgoztató Intézet iratait, az elítéltek törzskönyveit, és azokat az aktákat is, amelyekkel be- illetve kikerültek az elítéltek. Ezeket a dokumentumokat is megnézhetik az érdeklődők a büntetés-végrehajtási intézetben - mondta Tyekvicska Árpád, a megyei levéltár igazgatója a különös programról az MTI-nek.

A program mozielőadással kezdődik a gyarmati Madách Filmszínházban. Gazdag Gyula Túsztörténet című filmjét vetítik le, a film azt a fegyveres kollégiumi túszejtést dolgozza fel, amely 1973-ban történt a városban. Az ügy aktáit a vetítés helyszínén állítják ki.

A nap folyamán 15 és 20 óra között félóránként indul a mozi elől a rabszállító autó, ez viszi az érdeklődőket a börtön udvarára az 1847-ben készült haranghoz.

Az első állomás a betyárvilágot idézi fel Sisa Pista egykori cellájában, ahol bemutatják Sisa Pista történetét és peranyagát.

A körfolyosókon jutnak majd el a látogatók az egykori kivégzések helyszínérére, az akasztófához. Ez ebben az esetben nem az út vége, mert innen a börtönkápolnában folytatódik a látogatás, ahol levéltári iratok, fotók mutatják be az intézet múltját és jelenkori hétköznapjait.

Távozáskor a látogatók rabmunkákat vásárolhatnak, fényképet és börtöntetoválást készíttethetnek. A megjelenteknek névre szóló elbocsátó levelet adnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását