2024. május 3. - Tímea, Irma

Tulipán alakú műsziget

Mesterséges szigetet alakítanának ki holland szakemberek a mélyföldi ország sűrűn lakott nyugati partvidékén: a nemzet jelképéről a tervek szerint tulipán alakúra építendő földdarab egyszerre szolgálna védekezésül az érintett partszakaszon és további lakh
2007. december 20. csütörtök 08:08 - Hírextra

A negyedrészt tengerszint alatt fekvő Hollandia tíz évszázada folytatja harcát a tenger ellen, és módszereit mintegy száz évvel ezelőttre olyan tökélyre fejlesztette, hogy jelentős területeket el is hódít a víztől. A gátakkal elkerített, kiszárított, majd földművelésre és lakhatásra alkalmassá tett területeket poldernek nevezik: ma már egész városok állnak a poldereken, amelyek főként az
ország délnyugati részén létesülnek.

A polderesítés ötlete azután merült fel, hogy a szakemberek rájöttek: szélmalmok segítségével a gáttal elkerített területek kiszáríthatók. Ez a magyarázata a szélmalmok világhírű hollandiai kultuszának. Később a szivattyúzáshoz és kiszárításhoz már korszerűbb módszereket, gőz-, dízel-, majd villanymotorokat alkalmaztak, és folyamatossá vált az újabb és újabb földterületek elhódítása.
Ma mintegy kilenc hónap alatt jutnak el oda, hogy a vízből leválasztott területeket kiszárítsák. Ezután azonban még 10-15 évig tart, amíg növények telepítésével mezőgazdasági termelésre, illetve építkezésre alkalmassá teszik azt. További öt évig az állam gondozza az újonnan nyert földterületet, és csak ezután engedi át a parasztoknak, erdősítőknek vagy várostervezőknek.

Holland szakemberek voltak a vezető kivitelezői a világ eddigi leghíresebb műszigetének, Dubaj pálmafa alakú büszkeségének is.

Az Amszterdammal egy magasságban tervezett, tulipán formájú sziget mintegy 100 ezer hektáron terülne el, kivitelezése az előzetes számítások szerint több tízmilliárd eurót emésztene fel. A tetemes költségek mellett a terv megvalósítása ellen szólnak különféle környezet- és természetvédelmi aggályok is. A tengeri gátakon belül ugyanis fokozatosan édesvízi, illetve szárazföldi növény- és állatvilág alakul ki, ami viszont felboríthatja a környezet egyensúlyát.

A sziget építése mellett szól viszont, hogy enyhítene a fél Magyarországnyi területen több mint 16 millió lakosnak otthont adó Hollandia lakóhelygondjain. Emellett egy részét megkaphatná a szintén helyhiánnyal küzdő nemzetközi repülőtér, és mezőgazdasági célokra szintén jutna föld.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását