2024. április 25. - Márk

Az év legkülönösebb állami beszerzései

Az orosz csinovnyikok hadát elég jól tartják: ahhoz, hogy jól tudjanak gondoskodni az állampolgárokról, évente 4 ezer milliárd rubelt költ rájuk - illetve részben általuk - az állam, míg a hadsereg költségvetése idén 870 milliárd rubel volt - írta a Komsz
2007. december 20. csütörtök 08:11 - Hírextra

Ezekről úgy értesült a lap, hogy áttanulmányozta azokat a honlapokat, ahol kiírják a közbeszerzési pályázatokat.

Érdekesnek találta a lap, hogy Hanti-Manszijszkban egy erdőgazdaságnak autóra volt szüksége, és egy Toyota Land Cruisert vásároltak.

Szentpétervárott a házkezelőség hibaelhárító részlege írt ki pályázatot egy Volvo S80 típusú autóra, amely közel kétmillió rubelbe kerül (1 rubel = körülbelül 7 forint), majd az újságírók érdeklődésére közölték, hogy nem a vízvezeték-szerelők mennek majd vele a csőtörésekhez, hanem a kocsit bérbe szándékoznak adni.

A szentpétervári állami egyetem összesen 130 liter rum, gin, vodka, tequila és más ital beszerzésére írt ki pályázatot, amit később azzal indokoltak, hogy ezt nem az állami támogatásból, hanem a szponzoroktól kapott pénzből veszik.

De írtak ki pályázatot sós uborkára, hajóra, helikopterre és többek között minibárra is.

Nagy hagyománya van Oroszországban is annak, hogy a megrendelést elnyerő szállító "visszacsurgat" valamennyit a hasznából a megrendelő csinovnyik zsebébe: ez a rész elérheti a 25 százalékot. De az állami pénzek megcsapolásának számos egyéb trükkje is van: egy megfelelő kapcsolatokkal bíró hivatalnok közbeszerzési pályázattal vehet például egy autót, hozzá a rendőrségtől kaphat egy papírt, hogy a kocsi totálkárt szenvedett egy balesetben, kilóra megveheti a "roncsot", majd az autó javításáról ugyancsak a rendőrök segítségével szerezhet számlát egy szervizben - írta a lap.

A Szövetségi Versenyhivatalhoz idén 4347 panasz érkezett a bürokraták gyanús ügyeiről, és a hivatal e panaszok 61 százalékát teljesen megalapozottnak találta.

A Komszomolszkaja Pravda című lap szerint a pálmát idén a vízvezeték-szerelők Volvo S80-asa vitte el, de az olvasók szerint a csúcs a szentpétervári önkormányzat pályázata, amely 461 ezer rubelt szánt iparművészeti kivitelű sasliknyársakra.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását